Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Locuitorii încep să revină la casele lor după un cutremur soldat cu un deces în Filipine

Twitter
Pacific Filipine

Locuitorilor filipinezi evacuaţi în cursul nopţii li s-a permis să revină la casele lor duminică, după ce un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit sudul ţării şi a ucis cel puţin o persoană, autorităţile raportând daune minore la unele infrastructuri, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cutremurul, produs sâmbătă noaptea, a zguduit zone din provinciile filipineze Surigao Del Sur şi Davao Oriental, conducând la evacuări din regiunile costiere şi la emiterea unor alerte de tsunami în această ţară şi în Japonia.

O femeie care fugea împreună cu familia ei pentru a se adăposti, în oraşul Tagum din provincia Davao del Norte, şi-a pierdut viaţa după prăbuşirea unui zid, a declarat un reprezentant al autorităţilor pentru gestionarea dezastrelor, Mon Cabonilas.

"Pericolul de tsunami asociat cu acest cutremur a trecut în Filipine, în mare măsură", a indicat Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs) într-un comunicat, atrăgând însă atenţia locuitorilor din comunităţile ameninţate să respecte instrucţiunile autorităţilor locale.

În oraşul costier Carrascal din Surigao del Sur, toate persoanele evacuate au revenit la casele lor, a declarat Antonio, un reprezentant al agenţiei pentru gestionarea dezastrelor, pentru postul de radio DWPM. "Suntem pregătiţi în cazul în care este nevoie să evacuăm din nou", a adăugat el.

Peste 600 de replici au fost înregistrate în urma seismului, iar Phivolcs a făcut apel la prudenţă în contextul în care locuitorii şi-au reluat activităţile obişnuite.

Garda de Coastă din Filipine şi-a activat toate ambarcaţiunile şi aeronavele pentru posibile misiuni de intervenţie.

"Am început să ne întoarcem la casele noastre duminică devreme, deşi încă tremurăm din cauza replicilor", a declarat duminică dimineaţă Julita Bicap, în vârstă de 51 de ani, angajată la recepţia hotelului GLC Suites din oraşul Bislig situat pe litoral, după ce furnizarea energiei electrice a fost restabilită, în jurul orei locale 05:00 (21:00 GMT).

"Sunt replici chiar şi în acest moment. Aseară am fost la centrul de evacuare, împreună cu cei doi oaspeţi străini ai mei. Unul dintre ei s-a întors deja la hotel", a declarat Bicap pentru Reuters, adăugând că a observat o mică crăpătură în peretele din faţă al hotelului.

Autorităţile au raportat pagube minore la locuinţe, în timp ce agenţia de aviaţie a raportat crăpături minore în faţada unor aeroporturi regionale.

Cea mai puternică replică a avut magnitudinea 6,5, conform Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).

Staţia Hinatuan-Bislig Bay a Philvolc a înregistrat valuri de până la 0,64 metri.

Insula Hachijojima din Japonia, situată la aproximativ 290 de kilometri sud de Tokyo, a înregistrat valuri de 40 de centimetri, a indicat Agenţia de Meteorologie din Japonia.

Sistemul de atenţionare pentru tsunami din Statele Unite a avertizat iniţial cu privire la riscul de valuri de până la 3 metri.

Seismele se produc frecvent în Filipine, arhipelag situat pe "Cercul de Foc" al Pacificului, o zonă cu activitate seismică şi vulcanică intensă, care se întinde din Japonia până în bazinul Pacificului, trecând prin Asia de Sud-Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.