Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Logică de deputat: Lege pentru SUBTITRĂRI la programele radio

radio microfon

Entuziasmul legislativ al unui deputat generează situaţii ireale. În "războiul sfânt" pentru limba română, logica a devenit victimă colaterală. Deputatul Daniel Oajdea, fost PPDD, actual membru ar grupului parlamentar național-democrat, a depus la începutul lunii septembrie un proiect de lege care prevede "obligația de a subtitra în limba română emisiunile difuzate de posturile radio sau de televiziune".

În proiectul de lege nu se face referire la ce fel de programe trebuie subtitrate, însă în expunerea de motive ce însoțește proiectul se menţionează: „În ultimii ani, zeci de posturi de televiziune înființate în România după legislația română, transmit doar în limba maghiară (nefiind subtitrate și în limba română). Aceste posturi sunt autorizate de către Consiliul Național al Audiovizualului, dar fără a fi monitorizate din punct de vedere al conținutului pe care îl transmit.”

Același document prevede și situațiile în care Consiliul Național al Audiovizualului este „obligat” să retragă licențele audiovizuale.

Cum arată proiectul de lege, potrivit paginademedia.ro:

"Art 3 se completează cu alineat (4) – Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a asigura subtitrarea în limba română a emisiunilor pe care le transmit.

Lit d) a alineat (1) art 17 se completează cu punctele 13 și 14 care vor avea următorul cuprins:

13. Urmărirea respectării de către furnizorii se servicii media audiovizuale a obligației de a subtitra în limba română emisiunile difuzate de posturile radio sau de televiziune ce transmit de pe teritoriul României.

14. Respectarea de către furnizorii de servicii media audiovizuale a obligației de a nu difuza materiale sau emisiuni în care sunt promovate valori culturale anti-europene și anti-românești, mesaje care instigă la ură națională, rasială sau religioasă, șovinism, separatism sau nerespectarea prevederilor fundamentale ale statului român.

3. Alineatul 4 al art 82 se modifică și se completează după cum urmează: (4) În localitățile în care o minoritate națională reprezintă o pondere mai mare de 20%, distribuitorii vor asigura și servicii de transmitere a programelor care sunt libere la retransmisie, în limba minorității respective, în condițiile art 3 alineat 4.

4. Art 95(1) se modifică și va avea următorul cuprins: Consiliul este obligat să retragă licența audiovizuală sau dreptului de furnizare al serviciului media audiovizual în cazul în care este sesizat sau din oficiu, pentru săvârșirea repetată de către furnizorul de servicii media a uneia dintre următoarele fapte:

Incitarea publicului la ură națională, rasială sau religioasă.

Incitarea explicită la violență publică.

Incitarea la acțiuni care au drept scop disoluția autorității de stat.

Incitarea la acțiuni teroriste.

Promovarea unor valori culturale anti-europene și anti-românești.

Instigare la șovinism, separatism sau nerespectarea prevederilor fundamentale ale statului român.

Nerespectarea prevederilor art 3 alineat 4.

Insultarea sau calomnierea unor persoane de către moderatorul emisiunii sau angajații postului în timpul emisiunii constituie circumstanță agravantă."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.