Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Londra propune să crească şi mai mult puterile poliţiei în timpul manifestaţiilor

twitter.com
londra politie

Manifestanţii mascaţi sau care escaladează monumente vor putea fi arestaţi de poliţie şi vor risca pedepse cu închisoarea, a anunţat joi guvernul britanic, în cel mai recent proiect al său menit să întărească puterile forţelor de ordine în timpul manifestaţiilor, informează AFP, potrivit Agerpres.

Dreptul de a manifesta "nu va mai fi o scuză pentru unele încălcări ale ordinii publice", a atenţionat guvernul conservator, anunţând acest proiect care mai trebuie încă votat de Parlament.

Poliţia britanică putea deja să le ceară manifestanţilor să-şi dea jos masca, însă cu acest nou text ea ar putea aresta persoane ce nu respectă acest ordin. Aceşti manifestanţi vor risca în acest caz o lună de închisoare şi o amendă de 1.000 de lire sterline (1.170 de euro).

De asemenea, manifestanţi ce vor escalada monumente memoriale vor risca trei luni de închisoare şi o amendă de 1.000 de lire sterline.

Rachetele luminoase şi alte obiecte pirotehnice vor fi de asemenea interzise în timpul manifestaţiilor, potrivit acestui proiect.

Ce spune Ministrul britanic al afacerilor interne

Ministrul britanic al afacerilor interne James Cleverly a dat asigurări că dreptul de a manifesta este "primordial" în Regatul Unit. Însă, "în timpul unor recente manifestaţii o mică minoritate a cauzat distrugeri şi a intimidat majoritatea ce respectă legea", a argumentat el.

După atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie şi declanşarea războiului în Fâşia Gaza, mai multe manifestaţii au reunit, în general fără violenţă, zeci de mii de persoane în susţinerea palestinienilor sau pentru a cere un armistiţiu.

De asemenea, anul trecut militanţi pentru climă şi-au înmulţit manifestaţiile, în special cu marşuri lente menite să blocheze circulaţia în Londra.

Guvernul conservator a acordat deja în ultimii ani puteri sporite şi controversate poliţiei în timpul manifestaţiilor.

Akiko Hart, directorul grupului pentru apărarea drepturilor omului Liberty, a denunţat "o tentativă scandaloasă de a reprima dreptul nostru fundamental de a apăra lucrurile în care credem".

În ianuarie, un expert al ONU, Michel Forst, raportor special pentru protecţia apărătorilor mediului, a denunţat "o reprimare din ce în ce mai severă" a manifestanţilor pentru combatarea schimbării climatice în Regatul Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.