Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Londra şi Bruxellesul vor reuşi să încheie doar un acord minimal privind relaţia post-Brexit (Dublin)

Brexit

Ministrul de externe irlandez Simon Coveney estimează că Regatul Unit şi Uniunea Europeană vor reuşi să convină până la încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit doar un acord ''foarte de bază'' privind viitoarea lor relaţie şi multe elemente ale relaţiilor comerciale vor rămâne deocamdată nesoluţionate.

''Cel mai bun scenariu posibil'' va fi ca un acord comercial minimal să fie încheiat până la finalul perioadei de tranziţie, pe 31 decembrie, a spus Coveney în faţa Comisiei pentru afaceri europene a parlamentului de la Dublin, relatează agenţia EFE potrivit Agerpres.

''Sunt 11 teme diferite la negocierile privind viitoarea relaţie care avansează în paralel. Este cât se poate de clar că, pentru multe dintre acestea, nu vom obţine un acord permanent şi complet'', consideră şeful diplomaţiei irlandeze. Prin urmare, ''obiectivul în aceste circumstanţe este încheierea unui acord comercial minimal'', a indicat Simon Coveney.

El a confirmat că dosarele cele mai dificile la negocierile dintre Bruxelles şi Londra sunt pescuitul, politica privind piaţa muncii, gestionarea legală a viitorului acord şi angajamentele pentru garantarea unei concurenţe echitabile între Regatul Unit şi UE, aşa-numitul 'level playing field'.

Negocierile sunt complicate acum şi de un proiect de lege privind piaţa internă promovat de guvernul britanic în vederea menţinerii integrităţii pieţei britanice şi despre care Comisia Europeană avertizează că încalcă protocolul din acordul de retragere din UE convenit între Bruxelles şi Londra privind menţinerea unei frontiere deschise între Irlanda şi Irlanda de Nord. Coveney l-a acuzat pe premierul britanic Boris Johnson că prin acest proiect de lege Regatul Unit ''încalcă dreptul internaţional'' şi îl foloseşte ca pe o ''tactică de negociere'' la tratativele cu europenii.

Vorbind, tot miercuri, în faţa parlamentului de la Londra, premierul Boris Johnson a spus că această lege va asigura un comerţ neîngrădit între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, dând totodată asigurări că nu va retrage proiectul.

''Avem un proiect de lege excelent privind piaţa internă a Regatului Unit pentru a preveni apariţia unor asemenea bariere'' comerciale, a răspuns Johnson, după ce a fost întrebat dacă va rămâne ''ferm'' pe acest subiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.