Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Love story' între Matteo Salvini și Marine Le Pen: cel puțin pentru alegerile europarlamentare

theguardian.com
Matteo Salvini

'Love story' între Matteo Salvini și Marine Le Pen: cel puțin pentru alegerile europarlamentare

Liderul extremei drepte italiene Matteo Salvini şi aliata sa franceză Marine Le Pen îşi afişează duminică unitatea politică înaintea alegerilor europene din luna iunie, care vor determina viitoarele raporturi de forţă din Parlamentul European, relatează AFP, informează Agerpres.

Întâlnirea are loc la Pontida, în nordul Italiei, locul sărbătorii tradiţionale a Ligii anti-migranţi a lui Matteo Salvini, unde urmează să vorbească şi Le Pen, preşedinta grupului Adunarea Naţională (RN) din parlamentul francez.

Salvini o laudă pe Le Pen

Alianţa lor politică pare inoxidabilă de un deceniu şi este, de asemenea, dovada solidităţii relaţiei lor personale.

"Îi invit pe cei care nu o cunosc să vină să o cunoască: este o femeie extraordinară, deschisă, curioasă, evoluată din punct de vedere cultural", a spus Salvini săptămâna aceasta.

"Dragi prieteni italieni, cu mare plăcere voi fi alături de voi (...) la invitaţia marelui meu prieten Matteo Salvini", a răspuns Marine Le Pen într-un video.

În timp ce, la nivel politic naţional, Marine Le Pen este în opoziţie, iar Matteo Salvini face parte din coaliţia guvernamentală de dreapta şi extremă dreaptă condusă de Giorgia Meloni, şefa Fratelli d'Italia (FDI), Le Pen şi RN avansează în sondajele de opinie, pe când Liga şi Salvini sunt plafonaţi la 8-9%, cu mult în urma FDI.

Cu alte cuvinte, unul pare să aibă mai multă nevoie de celălalt, mai ales că RN a obţinut scoruri foarte mari la ultimele două alegeri europene.

"Obiectivul lui Matteo Salvini este, în esenţă, politica internă, pentru a-şi marca diferenţa faţă de FDI", a declarat pentru AFP istoricul Marc Lazar, profesor la Sciences-Po.

"El vrea, de asemenea, să arate că Liga nu este un partid izolat în Europa şi, având în vedere popularitatea lui Marine Le Pen, speră că aceasta se va reflecta şi asupra lui", a adăugat el.

La Pontida, "prezenţa lui Marine Le Pen ar urma să confirme relaţia foarte puternică dintre, pe de o parte, Liga şi Adunarea Naţională şi, pe de altă parte, Matteo Salvini şi Marine Le Pen", a declarat pentru AFP la Paris o sursă din anturajul lui Le Pen.

Alianţa dintre cele două partide este "una dintre cele mai durabile", notează filosoful şi jurnalista Anna Bonalume, specialistă în Matteo Salvini. "Echilibrele s-au schimbat de-a lungul anilor, dar relaţia lor nu s-a schimbat niciodată. Ei se urmează întotdeauna şi se sprijină reciproc", a adăugat ea.

Pe agenda reuniunii lor se află alegerile europene de la 9 iunie, pentru care Matteo Salvini a încercat să reia alianţa naţională la nivel european. Oferta a fost respinsă sever de aliaţii săi guvernamentali (FDI şi Forza Italia, FI).

„Nu o să fie aliatul nostru”

Antonio Tajani, şeful diplomaţiei italiene şi liderul FI (partid membru al Partidului Popular European, PPE), a exclus ferm o apropiere de extrema dreaptă franceză şi de AFD din Germania. "Valorile noastre sunt altele", iar Marine Le Pen "nu va fi niciodată aliatul nostru", a spus el.

În legislativul european, FDI şi Meloni intenţionează să stea alături de Reconquete, partidul lui Eric Zemmour, unde Marion Marechal, nepoata lui Marine Le Pen, se va afla în fruntea listei la alegerile europene.

"Doamna Le Pen are libertatea de a merge unde vrea, iar Matteo Salvini are libertatea de a invita pe cine vrea" la Pontida, a glumit Guido Crosetto, ministrul apărării şi apropiat al doamnei Meloni, cu care a fondat FDI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.