Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitura aplicată de DNA pentru MAE

mae ministerul afacerilor externe logo antent

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Nelu Biţică, la data faptelor şef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma, şi pe Gabriela Biţică, la data faptelor economist la Biroul Financiar din Ambasada României de la Roma, pentru fapte de corupţie.

Nelu Biţică este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, iar Gabriela Biţică de luare de mită.

Gabriela Biţică, fostă angajată a Biroul Financiar din Ambasada României de la Roma şi trimisă în judecată pentru luare de mită, este încă angajată a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), iar Gabriel Biţică, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită, şi-a încetat raporturile de muncă cu MAE.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada octombrie 2012 - iulie 2013, cei doi, în calitate de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins pentru ei, de la reprezentanţii unei societăţi, bani şi un autoturism pe care unul dintre aceştia din urmă îl avea la vânzare, pentru 5.000 euro, în contul unui procentaj de 10% din valoarea lucrărilor atribuite de ambasadă şi centrul cultural către firma acestora.

"Inculpaţii au primit efectiv de la oamenii de afaceri suma de 11.850 euro. Primirea respectivei sume de bani de către inculpaţi s-a făcut în mai multe etape, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, în oraşul Roma din Italia", au reţinut procurorii.

DNA precizează că societatea respectivă a executat mai multe lucrări de reparaţii şi construcţii la Accademia di Romania de la Roma (centru cultural român aflat în administrarea MAE), la Consulatul României de la Roma şi la Ambasada României din Italia.

"Inculpaţii au pretins şi primit suma respectivă de bani pentru ca, în executarea atribuţiilor de serviciu, să atribuie în mod preferenţial contracte şi să îndeplinească acte, astfel încât firma privată să beneficieze de toate verificările şi aprobările necesare achitării sumelor solicitate în contul lucrărilor efectuate. În iulie 2013, urmare a unui anunţ de lucrări pentru Accademia di Romania din Roma, firma respectivă a prezentat un deviz de efectuare reparaţii a 12 spaţii din incinta instituţiei în sumă iniţială de 19.300 euro. Nelu Biţică a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare în scopul atribuirii acelor lucrări, cunoscând că o altă firmă propusese un preţ de 25.000 euro, oferta să fie suplimentată cu 5.000 euro, indicând punctual şi ce costuri să fie supraevaluate", se mai spune în comunicat.

Anchetatorii au constatat că firma a prezentat în final un deviz pentru 24.300 euro, iar lucrările au fost executate şi facturate în două tranşe - 10.250 euro şi, respectiv, 14.050 euro.

DNA menţionează că, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat iniţial, Nelu Biţică a produs în dauna MAE din România un prejudiciu material de 5.000 euro.

În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra cotei de 37,5% dintr-un imobil aflat în proprietatea Gabrielei Biţică şi asupra unui autoturism ce aparţine lui Nelu Biţică.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.