Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de grație dată de Erdogan: 'sultanul' a obținut cele mai multe voturi în regiunea devastată de cutremure

Recep Tayip Erdogan

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a obținut cele mai multe voturi în regiunea sudică a Turciei, devastată de cutremurele gemene din 6 februarie, potrivit primelor rezultate de duminică, el revendicând victoria în turul doi al alegerilor prezidențiale care îi va prelungi domnia într-un al treilea deceniu.

  • Cutremurele puternice au ucis peste 50.000 de persoane, dărâmând sute de mii de clădiri și deteriorând grav infrastructura în 11 provincii, de la Adana, în apropiere de coasta mediteraneană, până la Diyarbakir, în sud-est.

Rezultatele preliminare îl plasează pe Erdoğan în frunte în nouă din cele 11 provincii din zona cutremurului, inclusiv Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraș, Kilis, Malatya, Osmaniye, Șanlıurfa, Elazığ și Hatay.

Rivalul său, Kemal Kılıçadorğlu, liderul principalului partid de opoziție din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP) și al Alianței Națiunii, formată din șase partide, era în frunte în Adana și Diyarbakır.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AK) al lui Erdoğan a ieșit pe primul loc în 10 dintre provinciile afectate, ceea ce l-a ajutat să obțină, împreună cu aliații săi, o majoritate parlamentară în scrutinul din 14 mai.

Rezultatul puternic al partidului de guvernământ, sfidând așteptările inițiale potrivit cărora cutremurele îi vor afecta sprijinul, a fost determinat și de îndoielile privind capacitatea opoziției de a răspunde așteptărilor alegătorilor.

Recep Tayyip Erdogan a afirmat, adresându-se miilor de susţinători ai săi strânşi în faţa complexului prezidenţial din Ankara, că la scrutinul de la sfârşitul săptămânii câştigătoarea este Turcia,

Primul tur

Erdoğan a fost la un pas de victorie în primul tur al scrutinului prezidențial, obținând 49,5% din voturi. Kılıçadorğlu a obținut 44,9%. Erdoğan a ieșit învingător în opt dintre provinciile afectate.

Mulțumire pentru votanți

În primele sale remarci de la închiderea urnelor, el s-a adresat susținătorilor într-un autobuz de campanie în fața casei sale din Istanbul, mulțumindu-le cetățenilor din provinciile afectate de cutremur. "Au mers să voteze în containere, în orașe de corturi și și-au exprimat votul cu mare demnitate", a declarat președintele.

Promisiunea „sultanului”

Erdoğan și-a axat campania de realegere pe reconstrucția zonelor devastate de cel mai sângeros dezastru din istoria modernă a țării. El a promis să cheltuiască tot ce este necesar pentru a reconstrui regiunea. La fiecare ceremonie de inaugurare la care a participat, a indicat proiectele anterioare ca dovadă că numai guvernul său poate reconstrui vieți după dezastru.

Cutremurele au distrus sau deteriorat peste 300.000 de clădiri. Sute de mii de locuitori se adăpostesc în locuințe temporare, cum ar fi corturile.

Erdoğan a promis să construiască 319.000 de locuințe în decursul acestui an.

"Așa cum am spus, sper că vom rezolva problema locuințelor permanente în decurs de un an", le-a spus el susținătorilor duminică seara.

Pagubele provocate de cutremure sunt estimate la peste 100 de miliarde de dolari (2.000 de miliarde de lire), potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Procesul de construcție a peste 100.000 de clădiri rezidențiale și case sătești a început deja. Erdoğan a declarat că guvernul nu va părăsi regiunea afectată de cutremur până când nu va fi finalizată construcția unui total de 650.000 de locuințe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.