Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitura de GRAȚIE: Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi vor fi EXCLUȘI din alegerile legislative

Stiriletvr.ro
Aleksei Navalnîi

Deputaţii ruşi au adoptat marţi în prima lectură un proiect de lege menit să le interzică membrilor unei organizaţii clasate drept "extremistă" să fie aleşi deputaţi, o măsură considerată că vizează mişcarea opozantului Aleksei Navalnîi, informează AFP.

În total de 293 de deputaţi au votat în favoarea acestui text, iar 45 au votat împotrivă.

Organizaţiile susţinătoare ale lui Aleksei Navalnîi sunt în prezent în plin proces, Parchetul cerând ca ele să fie clasate drept "extremiste", cu patru luni înainte de alegerile legislative din septembrie, pe fondul scăderii în popularitate a partidului aflat la putere, Rusia Unită, scrie Agerpres.ro.

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie să fie adoptată în a doua şi a treia lectură de Duma de Stat, apoi să treacă prin Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului, etape care sunt în general o formalitate în instituţiile controlate de Kremlin. Deocamdată, votul în a doua lectură este prevăzut să aibă loc pe 25 mai.

De la începutul anului, autorităţile ruse şi-au înmulţit ofensivele judiciare împotriva lui Navalnîi şi a activităţii organizaţiilor sale, înainte de alegerile din septembrie.

Acest scrutin ar putea fi unul delicat pentru partidul Rusia Unită, afectat de indiferenţa alegătorilor săi, de stagnarea economică şi scandalurile de corupţie, chiar dacă Vladimir Putin însuşi rămâne popular, la peste 20 de ani de când a venit la putere.

Aleksei Navalnîi, el însuşi ineligibil din 2017, este în detenţie din ianuarie şi a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar pentru fraudă ce datează din 2014 şi considerat de mulţi drept politic. Arestarea lui Navalnîi a avut loc când el s-a întors în Rusia după o convalescenţă de mai multe luni în urma unei otrăviri de care opozantul acuză Kremlinul.

Textul votat marţi interzice oricărei persoane implicate într-o "organizaţie extremistă" să candideze în alegerile legislative. Retroactiv, el vizează orice persoană care a ocupat un post de conducere într-o organizaţie cu cinci ani înainte ca aceasta să fie calificată drept "extremistă", durată redusă la trei ani pentru simplii militanţi sau simpatizanţi.

Votul pe marginea acestui text a fost marcat de critici din partea unor deputaţi ai partidelor Rusia Justă şi cel Comunist, ale căror voturi sunt de cele mai multe ori conforme dorinţei Kremlinului. "Atât timp cât dispoziţiile constituţionale sunt încălcate (în acest proiect de lege), nici nu ştiu cum este posibil să fie discutat şi votat un astfel de proiect", a denunţat Valeri Gartung de la Rusia Justă.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.