Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de stat: Președintele Gabonului este arestat la domiciliu

Twitter
Gabon

Preşedintele gabonez Ali Bongo Ondimba se află "în arest la domiciliu" înconjurat de familia şi de medicii săi, iar unul dintre fiii săi a fost arestat, acuzat mai ales de "înaltă trădare", au anunţat miercuri liderii militari autori ai loviturii de stat din Gabon, relatează AFP şi dpa.

"Preşedintele Ali Bongo este ţinut în arest la domiciliu, înconjurat de familia şi de medicii săi", potrivit unui comunicat citit la televiziunea de stat de militarii Comitetului de tranziţie şi de restabilire a instituţiilor (CTRI), conform agerpres.

Alţi membri ai guvernului, precum şi fiul lui Bongo, Noureddin Bongo, au fost de asemenea arestaţi, au mai spus ei.

Noureddin Bongo Valentin, fiul şi consilier apropiat al şefului statului, Ian Ghislain Ngoulou, şeful de cabinet al preşedintelui Bongo, Mohamed Ali Saliou, adjunctul şefului de cabinet al acestuia, Abdul Hosseini, un alt consilier al preşedintelui, Jessye Ella Ekogha, consilier special şi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, precum şi numărul unu şi numărul doi din Partidul Democrat Gabonez (PDG) al preşedintelui Bongo "sunt arestaţi", a continuat colonelul de armată care a citit comunicatul prin care anunţa că militarii au pus capăt regimului.

Ei au fost arestaţi mai ales pentru "înaltă trădare împotriva instituţiilor statului, delapidare masivă de fonduri publice, delapidare financiară internaţională în bandă organizată, fals şi uz de fals, falsificarea semnăturii preşedintelui Republicii, corupţie activă, trafic de stupefiante", a mai spus el.

Parisul, Moscova şi Beijingul şi-au exprimat îngrijorarea după anunţul loviturii de stat din Gabon.

"Franţa condamnă lovitura de stat militară care are loc în Gabon", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Véran, precizând că Parisul "monitorizează cu foarte mare atenţie evoluţia situaţiei" din ţară.

Diplomaţia franceză "îşi reafirmă dorinţa ca rezultatul alegerilor, atunci când va fi cunoscut, să poată fi respectat", a adăugat Véran în cadrul unei conferinţe de presă.

Un grup de ofiţeri superiori din Gabon au anunţat miercuri dimineaţa la televiziune că au preluat puterea, la scurt timp după ce autoritatea electorală naţională comunicase că preşedintele Ali Bongo Odimba a fost reales pentru al treilea mandat.

La canalul de televiziune Gabon 24, militarii au anunţat că reprezintă toate forţele de securitate şi apărare ale ţării din vestul Africii centrale. Ei au declarat că alegerile sunt anulate, toate frontierele sunt închise până la noi ordine, iar instituţiile statului sunt dizolvate.

La rândul său, Rusia şi-a exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu situaţia din Gabon.

"Moscova a primit cu îngrijorare informaţii privind înrăutăţirea situaţiei interne în ţara africană prietenă. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi sperăm într-o stabilizare rapidă a acesteia", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova urmăreşte îndeaproape situaţia.

China a cerut miercuri "părţilor implicate" din Gabon să "garanteze siguranţa" preşedintelui Ali Bongo Ondimba, după lovitura de stat militară din această ţară din Africa centrală bogată în petrol.

"China urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei din Gabon şi face apel la părţile în cauză să acţioneze în interesul fundamental al poporului gabonez", a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, în cadrul unei conferinţe de presă.

Oficialul chinez a cerut părţilor implicate "să rezolve în mod paşnic diferenţele prin dialog, să revină imediat la ordinea normală şi să garanteze siguranţa personală a preşedintelui Ali Bongo".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.