Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru: Decizia luată de Iran și Arabia Saudită, după ce au rupt relaţiile diplomatice

arabia saudita, iran

Iranul şi Arabia Saudită, care au rupt relaţiile diplomatice, au acceptat vizite reciproce ale reprezentanţilor lor oficiali pentru inspectarea misiunilor lor diplomatice, a declarat ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, informează joi AFP, scrie agerpres.ro

Mohammad Javad Zarif nu a vorbit despre o eventuală reluare a relaţiilor diplomatice între cele două puteri regionale rivale, însă aceste măsuri ar putea însemna o normalizare între Teheran şi Riad. 

'Au fost eliberate vize pentru cele două părţi. Mai trebuie puse la punct detalii, înainte ca diplomaţii noştri să se poate duce să inspecteze ambasada şi consulatul nostru din Arabia Saudită şi înainte ca diplomaţii saudiţi să facă acelaşi lucru la ambasada şi consulatul lor', a declarat Mohammad Javad Zarif, într-un interviu acordat agenţiei Isna şi preluat joi de alte mass-media.

Noi imagini din scandalul lui Dan Șova cu polițiștii: 'Lovește-mă! Boule!'


Este pentru prima dată când cele două ţări acceptă un asemenea schimb de diplomaţi după ruperea relaţiilor lor, în ianuarie 2016. 

Arabia Saudită a rupt relaţiile cu Iranul după ce ambasada sa de la Teheran a fost atacată de o mulţime ce reacţiona astfel la executarea în regat a unui lider religios şiit. 

Zarif a precizat că vizitele diplomaţilor ar urma să aibă loc după marele pelerinaj musulman la Mecca, care se încheie în prima săptămână din septembrie.

MAE, precizări de ULTIMĂ ORĂ după ce un autocar plin cu români s-a răsturnat în Germania


În timpul pelerinajului din 2015, o busculadă de proporţii a curmat viaţa a aproape 2.300 de credincioşi, dintre care 464 de iranieni. Anul următor, pelerinii iranieni nu au fost autorizaţi să participe la pelerinaj, cele două ţări nereuşind să ajungă la o înţelegere cu privire la chestiuni ce ţin de securitate şi logistică. Teheranul şi Riadul s-au pus de acord ca pelerinii iranieni să poată participa la pelerinaj în acest an. 

Totodată, Zarif a criticat politica regatului saudit în regiune, apreciind că acest comportament este contrar chiar intereselor Arabiei Saudite. 

'Dorim securitate şi stabilitate în toată regiunea şi insistăm asupra necesităţii de a lupta împotriva pericolelor care ne ameninţă', a spus Zarif cu referire la grupările jihadiste. 'Credem că Arabia Saudită nu a avut nimic de câştigat de pe urma celor doi ani de război şi acţiuni oribile împotriva yemeniţilor, dimpotrivă. Acelaşi lucru este valabil şi în Siria sau Bahrein. Sperăm că ei vor alege o altă cale', a subliniat şeful diplomaţiei iraniene, adăugând că Iranul este în continuare deschis unui dialog cu Arabia Saudită. 

Cele două ţări se află în relaţii tensionate de ani de zile, în special din cauza disputelor asupra mai multor dosare regionale, cum sunt războiul din Siria, situaţia din Yemen sau din Bahrein.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.