Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru în cazul Cupru Min: Vizita delegaţiei conduse de 'un pericol pentru siguranţa naţională', aprobată de Guvernul Cioloş / UPDATE

cupru min

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat pe blogul tolo.ro povestea vânzării producţiei de minereu de cupru a Cupru Min către compania chineză Merlion Resources, reprezentantă de Wang Yan, căruia i s-a retras în 2014 cetățenia la cererea SRI, fiind considerat "pericol pentru siguranța națională". Licitaţia câştigată de chinezi a avut loc în 2017, însă vizitele chinezilor au început în 2016, în perioada Guvernului Cioloş, când ministrul Energiei era Victor Grigorescu.

Cupru Min e o întreprindere strategică deținută de statul român și care aparține de Ministerul Economiei. În minister, există o structură de securitate care aprobă vizele la companiile strategice. În ciuda declaraţiilor fostului director Cupru Min, Nicolae Turdean, pentru tolo.ro, prima vizită a delegaţiei chineze la companie a avut loc pe 25 noiembrie 2015, nu în perioada în care miniştri ai Economiei erau Mihai Tudose şi, ulterior, Mihai Fifor. Potrivit unui documentul intrat în posesia STIRIPESURSE.RO, trei reprezentanţi ai Merlion Resources, însoţiţi de Wang Yan, au participat la discuţii cu conducerea Cupru Min, le-a fost prezentată compania şi şi-au exprimat intenţia de a participa la viitoare licitaţii pentru minereu de cupru.

Vezi AICI nota cu privire la discuţiile dintre chinezi şi conducerea Cupru Min! (.pdf)

Pentru că vizitele la Cupru Min erau aprobate prin proceduri stricte, cei patru chinezi au semnat şi angajamente de confidenţialitate, prin care se angajau să nu divulge secretele de stat şi de serviciu discutate în cadrul întâlnirii cu şefii companiei. Angajamentele există în continuare la minister. Aşadar, Ministerul Energiei din Guvernul Cioloş nu a considerat o problemă faptul că unul dintre reprezentanţii companiei care dorea să cumpere toată producţia de minereu de cupru a României fusese declarat cu doar doi ani înainte un pericol pentru siguranţa naţională.

STIRIPESURSE.RO l-a contactat şi pe Mihai Tudose, ministru al Economiei şi, ulterior, prim-ministru, în perioada în care chinezii reprezentanţi de Wang Yan au câştigat licitaţia de la Cupru Min. Potrivit lui Mihai Tudose, nici premierul, nici ministrul Economiei nu au dreptul legal să se amestece în licitaţiile unei companii precum Cupru Min, care funcţionează pe baza legislaţiei de guvernanţă corporativă. Orice implicare a factorului politic de la vârful Ministerului Economiei ar fi reprezentat o ingerinţă de ordin penal. Tudose aminteşte şi faptul că au existat contestaţii în urma cărora s-a stabilit că licitaţia de la Cupru Min s-a desfăşurat legal.

Fostul premier face trimitere la replica oferită de Cupru Min, într-un răspuns pentru HotNews. "Referitor la calitatea dlui Wang Yan menționăm că la data derulării licitației acesta a prezentat către Cupru Min toată documentația legală necesară, eliberată de autoritățile române, pentru reprezentarea Merlion Resources. Astfel, ofertantul i-a acordat mandat unic de reprezentare pentru licitație și deschiderea ofertelor. Mandatul i-a conferit dlui Wang Yan dreptul de a angaja patrimonial societatea din Hong Kong, în calitate de ofertant sau s-o reprezinte la procedura de atribuire prin licitație deschisă a contractului. Reprezentantul Merlion Resources s-a legitimat cu pașaport chinezesc și cu permis de ședere temporară pe teritoriul României, valabil până la 11.11.2019. În privința celorlalte aspecte sesizate referitor la dl. Wang Yan, acestea nu sunt de competența CupruMin, ca urmare nu putem să ne pronunțăm asupra lor", se arată în răspunsul transmis la solicitarea HotNews.ro.

Legat de licitația în sine, care s-a finalizat cu vânzarea întregii producții de concentrat de cupru către Merlion Resources, compania reprezentată de Wang Yan, Cupru Min spune că a fost atribuit contractul în baza prețului cel mai bun.

Numele lui Wang Yan apare și în investigația lui Cătălin Tolontan privind o rețea de prostituție care în 2005 exploata minore, fiind invocate inclusiv fimări cu polițiști români care făceau  sex. În 2009 DIICOT a închis un caz disjuns, fără ca Wang Yan sau ofițerii români din acest dosar să fie trimiși în instanță.

UPDATE:

Fostul ministru al Energiei din Guvernul Cioloş, Victor Grigorescu, susţine, într-o reacţie transmisă ŞTIRIPESURSE.RO, că nu a avut nicio legătură cu licitaţia controversată.

"Precizez că nici Ministerul Energiei, nici eu personal nu am avut cunoştinţă întrucât Cuprumin nu s-a aflat în coordonarea noastră sau a mea, nici în acea perioadă şi, din câte cunosc, nici altcândva.", a precizat fostul ministru Victor Grigorescu pentru ŞTIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.