Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru în Liban: Saad Hariri doreşte să rămână premier

The Times of Israel
Saad Hariri

Saad Hariri a declarat luni că doreşte să rămână premierul Libanului, dar că decizia sa va depinde de discuţiile în curs despre implicarea puternicei mişcări şiite libaneze Hezbollah în conflicte regionale, relatează AFP.

"Eu aş vrea să rămân premier", a subliniat Saad Hariri, care a revenit - la întoarcerea în Liban, în 22 noiembrie - asupra demisiei-surpriză anunţate în 4 noiembrie, la Riad, într-un interviu acordat canalului francez de informare CNEWS. 

"Libanul are nevoie de cineva care să-l unească. În acest an, când am fost premier, i-am reunit pe libanezi. Eu sunt poate simbolul stabilităţii", a spus premierul libanez. 

El a reiterat totodată că Hezbollahul proiranian, partener al guvernării sale, nu ar trebui "să se amestece" în problemele altor ţări arabe din regiune. 

"Eu vreau neutralitatea Libanului faţă de toate conflictele. Hezbollah este în Siria, în Irak, peste tot şi asta este din cauza Iranului", a spus premierul în exerciţiu. 

Dacă Iranul şi Hezbollah acceptă noul echilibru pe care îl propune, "bineînţeles" că va rămâne în funcţie, a asigurat el. Dacă refuză, "da", el va pleca. Dialogul cu Hezbollah este "foarte pozitiv", a relevat totuşi premierul. 

Revenind asupra demisiei sale, Saad Hariri a asigurat că a vrut să provoace astfel un "şoc" libanezilor şi a repetat că a luat această decizie din proprie iniţiativă şi nu constrâns de Riad. 

"Voiam să creez un şoc pozitiv, să fac ceva pentru ţară. Era un mod de a spune oamenilor că există într-adevăr o foarte mare problemă pe care nimeni nu vrea" s-o vadă, a adăugat el. 

Demisia sa surpriză şi mai ales sejurul lui prelungit în Arabia Saudită au alimentat speculaţiile cu privire la o interdicţie de a călători, impusă de Riad. 

"Tot ce s-a petrecut acolo păstrez pentru mine", a spus el. 

Saad Hariri, care spusese de la Riad că se teme pentru viaţa lui în Liban, a declarat că ameninţarea este "în continuare de actualitate". 

"Am dus o politică extrem de dură împotriva extremiştilor, am avut o poziţie foarte dură împotriva regimului din Siria. Eu nu sunt foarte iubit de toţi aceşti oameni", a precizat el. Dar "am un serviciu de securitate bun, iar el îşi face treaba", a adăugat Hariri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.