Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru într-un stat membru NATO

Polonia

Conservatorii catolici eurosceptici, partidul Lege şi Justiţie (PiS, opoziţie) condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte Lech, au obţinut majoritatea absolută în alegerile parlamentare din Polonia, potrivit previziunilor anunţate de trei canale de televiziune duminică noapte şi citate de AFP şi Reuters.

În primele sale comentarii, Jaroslaw Kaczynski a subliniat că este pentru prima dată în istoria Poloniei de la căderea comunismului când un partid ar guverna singur această ţară şi a spus că vrea 'să întindă mâna' partidelor care ar vrea să colaboreze cu PiS.

Stânga, reprezentată de două formaţiuni concurente, a fost eliminată pentru prima dată de la căderea comunismului în 1989 din viitorul parlament, după ce nu a reuşit să atingă pragurile de eligibilitate.

Polonia şi-a văzut economia, cea mai mare din Europa centrală ex-comunistă, extinsă cu aproape 50% în ultimul deceniu, aminteşte Reuters. Dar pe fondul unor promisiuni populiste, nemulţumirilor că de roadele acestei creşteri nu beneficiază toţi cei 38 de milioane de locuitori ai ţării şi temerilor privind imigranţii, partidul condus de Kaczynski era deja creditat în sondajele dinaintea alegerilor cu un avans de cel puţin 10% faţă de Platforma Civică (PO), uzată de perioada aflată la guvernare şi 'abandonată' în urmă cu un an de liderul ei carismatic Donald Tusk, devenit preşedinte al Consiliului European.

Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte Lech Kaczynski, decedat în 2010 în accidentul aviatic de la Smolensk (vestul Rusiei), dispunea de asemenea de avantajul că la preşedinţia ţării se află Andrzej Duda, fostul său colaborator apropiat.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.