Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru: Procurorii DNA au clasat un dosar al Elenei Udrea pe motiv că fapta nu există. În 2015, Udrea a fost arestată în dosar

Octav Ganea / http://inquamphotos.com/
elena udrea dna

DNA a clasat dosarul Microsoft în care era implicată și Elena Udrea pe motiv că fapta nu există. Este vorba despre primul dosar, cel în care fostul ministru al Turismului a stat 7 zile în arest preventiv la începutul anului 2015. Ancheta a pornit de la denunțurile lui Dinu Pescariu și Claudiu Florică.

Elena Udrea a fost acuzată de procurorul DNA Mihaela Iorga Moraru de trafic de influență, spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) și fals în declarații de avere.

"În anul 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de Direcția Națională Anticorupție în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse față de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 – februarie 2014", arăta DNA într-un comunicat, în 2015.

"Având în vedere obligația legală de a-și declara averea, faptul că, în perioada 2009 – 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achiziționarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depășește veniturile obținute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-și răspunderea pentru proveniența acestora. Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni, constituie infracțiunea de spălare a banilor.

Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că inculpatul Cocoș Dorin a săvârșit infracțiunea de trafic de influență, sumele de bani obținute cu titlu de folos necuvenit din săvârșirea acestei infracțiuni fiind utilizate în achiziția de imobile și pentru creditarea societăților. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanțe, contracte de vânzare – cumpărare imobile) și declarațiile de avere din perioada 2009 – 2014, din care rezultă că suspecta Udrea Elena Gabriela cunoștea proveniența fondurilor utilizate pentru achiziționarea de bunuri comune, având cunoștință și de intenția inculpatului Cocoș Dorin de obținere a unor chitanțe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori", mai arătau procurorii DNA, în ianuarie 2015, într-un comunicat.

Elena Udrea a fost plasată iniţial sub control judiciar, în ianuarie 2015, iar în februarie s-a obţinut avizul pentru arestarea sa. Arestată preventiv, Udrea a obţinut după 7 zile revocarea măsurii.

Udrea mai este vizată în trei dosare DNA, aflate în faza de judecată: Gala Bute (unde a fost condamnată definitiv, însă procesul s-a reluat în faza de apel, din cauza nelegalei constituiri a completului de judecată), Hidroelectrica (unde Udrea este judecată alături de Dan Andronic) şi dosarul care vizează finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.