Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru! Rusia, mișcare de efect în Siria. 'Cartoful fierbinte' pasat Turciei

siria, mayadin

Moscova ar intenţiona o retragere parţială a forţelor sale din Siria, întrucât armata rusă şi-a îndeplinit sarcinile care au stat în faţa ei în lupta împotriva jihadiştilor, relatează în ediţia sa de luni cotidianul economic Kommersant, în timp ce un înalt diplomat rus şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din provincia Idlib, unde Rusia consideră că există un risc ridicat din partea militanţilor jihadişti, conform RIA Novosti, scrie agerpres.ro

"Există un nivel destul de înalt de tensiune acolo şi există încă ameninţarea cu o ofensivă din partea grupărilor radicale desfăşurate acolo", a declarat Aleksandr Lavrentiev, şeful delegaţiei ruse la negocierile cu privire la reglementarea siriană de la Astana, citat de Reuters. "Sperăm ca partenerii noştri turci să îşi îndeplinească în cele din urmă partea lor din obligaţiile referitoare la zona de detensionare din Idlib şi să stabilizeze situaţia de acolo", a afirmat el într-un interviu acordat RT şi Rossia-24.

Klaus Iohannis comemorează victimele incendiului din Colectiv. Gestul făcut luni de preşedinte - FOTO


În acelaşi timp, Vladimir Şamanov, preşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), şi-a exprimat convingerea că armata siriană va recâştiga controlul frontierei de est a ţării şi va distruge structurile militare ale Statului Islamic până la sfârşitul anului în curs, relatează EFE. 

"Apreciem că, înainte de sfârşitul anului, trupele guvernamentale vor restabili controlul asupra graniţei de est a Republicii Arabe Siriene şi că Statul Islamic va înceta să existe ca structură armată organizată", a declarat Şamanov în cadrul unei întâlniri cu parlamentari kazahi. 

Şamanov, general în rezervă, a declarat că peste un milion de sirieni s-au întors la casele lor de la începutul operaţiunilor Forţelor Aerospaţiale ruse în Siria în septembrie 2015. Potrivit acestuia, numai în acest an au revenit acasă circa 600.000 de sirieni, care fugiseră din calea terorismului jihadist. 

"În general, se poate spune că principalele sarcini ale operaţiunii militare ruse în Siria au fost practic îndeplinite", a declarat liderul parlamentar rus. 

Întâlnirea interparlamentară ruso-kazahă a coincis cu începerea la Astana a celei de-a şaptea runde de consultări privind respectarea încetării focului în Siria, care va dura până marţi. Toate delegaţiile implicate în aceste consultări au sosit deja la Astana, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Kazahstanului.

Ora marilor dezvăluiri: Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, explicaţii despre 'începuturile Statului Paralel'


În acest context, cotidianul Kommersant, citând sub rezerva anonimatului două surse diplomatice ruse, scrie luni că Moscova ar intenţiona să-şi reducă prezenţa militară în Siria, fiind luata în considerare posibilitatea retragerii parţiale a echipamentelor de la baza aeriană Hmeimim (Latakia), precum şi evacuarea unei părţi a trupelor ruse de pe teritoriul sirian.

Cu toate acestea, au subliniat interlocutorii Kommersant, încă nu există o decizie finală în acest sens, iar dacă va fi luată, ea ţine de competenţa preşedintelui Vladimir Putin. 

La 16 octombrie, ministrul apărării rus Serghei Şoigu declarase - la o întâlnire cu omologul său israelian Avigdor Lieberman - că operaţiunea militară a Rusiei în Siria "se apropie de sfârşit", argumentând că jihadiştii nu controlează decât 5% din teritoriul ţării, aminteşte cotidianul Moskovski Komsomoleţ. 

Dar Rusia a anunţat deja de două ori reducerea prezenţei sale în Siria şi retragerea trupelor sale de pe teritoriul sirian: prima oară, în martie 2016. A doua oară, la începutul acestui an. De fiecare dată, Moscova şi-a motivat decizia prin succesele semnificative repurtate în lupta împotriva jihadiştilor, mai aminteşte cotidianul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.