Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru: Tolontan își cere scuze public după dezvăluirile de la Muzeul de Geologie

stareapresei.ro
tolontan

Jurnalistul GSP Cătălin Tolontan își cere scuze publice pentru erorile din articolul legat de radiațiile de la Muzeul de Geologie din centrul Bucureștiului. În același timp, Tolontan susține că dincolo de aceste erori, valorile reale de radiații sunt oricum periculoase. Între timp, accesul în Muzeul de Geologie a fost interzis temporar. Vizitatorii au fost evacuaţi, iar echipe specializate vor verifica situaţia.

NATO îşi întăreşte flancul estic. Tancurile americane au ajuns în România / Galerie FOTO

"Am preluat această eroare și ne cerem scuze!

De fapt, dacă acceptăm notația cu punct în loc de virgulă drept separator, corect este 0.124 radiație normală, iar 4.000 înseamnă, de fapt, 4. 21.680 este 21. Nu contează că am fost induși în eroare, ne asumăm că am greșit și rectificăm. Nu contează nici că am lucrat cu un raport pe care autoritățile l-au dorit secret și că abia azi am avut acces la comentariile oficiale ale Institutului Geologic Român care recunoaște și radiațiile foarte mari și propria eroare din raport. Facem rectificările și în articolul inițial. Eroarea nu modifică însă cu nimic concluzia raportului și sensul investigației jurnalistice: conducerea Institutului și a Muzeului de Geologie a ascuns cu bună știință existența unei radiații mult mărite, periculoase pentru sănătatea angajaților și a vizitatorilor! Ținând cont de rectificări, pentru mormanul din curte, radiația este de 20 de ori mai mare decât doza acceptată. În pivință e și mai mare. În depozitul subteran radiația oscilează între de 40 de ori și de 200 de ori mai mult decît doza acceptată.  Deci nu de 200.000 de ori așa cum am scris, ci de 200 de ori, ceea ce este oricum enorm. Dovadă că azi au închis muzeul până când vor lua măsurile pentru a proteja viața oamenilor. Se pregătesc să facă investiții și să ia decizii care nu i-au interesat, potrivit declarației directorului Rodica Tița, ”în ultimii 25 de ani”. De multe ori am scris că nu suntem infailibili ca ziariști. Greșim și rectificăm.
Regretăm propria eroare și comparațiile exagerate bazate pe cifra pe care am preluat-o din raport, dar  situația e și o demonstrație că riscul greșelii merită asumat de jurnaliști dacă, după 25 de ani în care pericolul asupra sănătății oamenilor a fost neglijat, în sfârșit se iau măsuri!", scrie Cătălin Tolontan.

Nivelul de radiații de la Muzeul de Geologie sunt în limite normale, a afirmat directorul instituției, Rodica Tița.

"Pot să vă spun doar că radiațiile sunt în limite normale admise. Avem un laborator de radiometrie și radiațiile au fost măsurate periodic", a declarat marți pentru AGERPRES Rodica Tița.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.