Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru! Ucraina, pe cale să renunțe la amenințarea de boicotare a Jocurile Olimpice de la Paris

digisport.ro
jocuri olimpice

Kievul ar putea renunța la amenințarea de boicotare a Jocurilor Olimpice de anul viitor de la Paris dacă sportivii din Rusia și Belarus, aliați în războiul din Ucraina, vor concura sub un steag neutru și nu sub culorile lor naționale, a declarat ministrul ucrainean al sportului pentru Reuters, conform Mediafax.

Vadym Huttsait a declarat că nu a existat nicio decizie de a revizui poziția Ucrainei, dar a indicat că autoritățile de la Kiev ar putea fi deschise să revină asupra unei politici care ar exclude probabil sportivii ucraineni de la jocurile de vară.

În aprilie, Ucraina a interzis echipelor sale naționale să participe la evenimente olimpice, neolimpice și paralimpice care au concurenți din Rusia și Belarus, indiferent de steagul sub care concurează sportivii din cele două țări.

„Am început discuțiile cu președinții federațiilor, cu federațiile în sine, cu sportivii", a spus el referindu-se la propunerea de steag neutru pentru sportivii ruși și belaruși.

„Dacă acest lucru se va întâmpla, vom participa sau nu? Decizia nu a fost luată încă și, prin urmare, nu există încă o relaxare", a mai spus el.

Un decret emis miercuri târziu de Huttsait interzice în mod clar cetățenilor ucraineni să concureze împotriva concurenților ruși și belaruși dacă acești sportivi sunt asociați cu steagurile lor naționale.

Dar decretul nu spune nimic despre o interdicție în cazul în care sportivii concurează ca neutri. Mai degrabă stabilește proceduri de retragere a concurenților ucraineni în cazul în care sportivii ruși și belaruși nu respectă condițiile de a concura ca neutri, fără steaguri, imnuri sau simboluri naționale.

Zhan Beleniuk, un luptător care a câștigat aurul olimpic la Tokyo și care este acum membru al parlamentului ucrainean, a declarat că decretul a deschis calea pentru ca sportivii să participe.

„Acest lucru deschide calea pentru ca sportivii noștri să meargă la competiții internaționale, să își asigure calificarea olimpică și să se pregătească pentru Jocurile de la Paris", a scris Beleniuk pe aplicația de mesagerie Telegram.

Unii atleți ucraineni au condamnat interdicția generală de a concura împotriva rușilor și a belarușilor.

Huttsait, un scrimer medaliat cu aur la Jocurile Olimpice cu zeci de ani în urmă, a declarat pentru Reuters că alegerea a fost una extrem de dificilă și că decizia inițială este încă în vigoare, dar că este în discuție.

„Nu putem fi alături de ei (rușii), dar, pe de altă parte, îi pedepsim pe sportivii noștri dacă nu pot concura... ei vor să meargă acolo, să câștige și să arate steagul nostru pe podium".

Huttsait a declarat că ministerul său discută cu federațiile sportive ucrainene pentru a afla dacă sportivii sunt pregătiți să concureze împotriva sportivilor ruși și bieloruși care participă sub un steag neutru.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.