Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură devastatoare pentru economia Rusiei: a exportat o cantitate record de petrol, dar veniturile sunt foarte mici

TASS
Rusia petrol

Volumul exportului de petrol rusesc în luna martie 2023 a fost cel mai mare de la pandemie. Dar, în ciuda acestui fapt, veniturile Rusiei din exportul de petrol au scăzut aproape la jumătate comparativ cu anul trecut, scrie Agenția Bloomberg, citând datele Agenției Internaționale pentru Energie, informează Rador.

Luna trecută, Rusia a exportat în medie 8,1 milioane de barili pe zi - aceasta este cel mai mare indicator din aprilie 2020. Totodată, veniturile din export au fost de 12,7 miliarde de dolari, ceea ce este cu 43% mai puțin decât cu un an înainte. Potrivit informațiilor AIEA, în luna martie, petrolul și produsele petroliere din Rusia s-au comercializat, în medie, sub plafoanele de preț stabilite. De exemplu, prețul mediu de export la petrol a fost de 50,67 de dolari barilul, în condițiile unul plafon actual de 60 de dolari. Petrolul brut marca Urals, în condițiile de livrare FOB în Marea Baltică și în Marea Neagră, este comercializat în medie la 44,46, respectiv 44 de dolari barilul. Petrolul VSTO (este vorba de sistemul de conducte "Siberia de Est - Oceanul Pacific") este vândut la aproximativ 67,5 dolari barilul.

Context

Reamintim că de la începutul lunii decembrie 2022, țările G7 și UE au introdus plafonul de prețuri la petrolul rusesc de 60 de dolari. Începând cu luna februarie 2023 a fost stabilit plafonul prețurilor pentru produsele petroliere la nivelul de 100 de dolari barilul (45 de dolari - pentru produsele petroliere cu discount). La rândul său, partea rusă a refuzat să livreze petrol țărilor care s-au alăturat "direct sau indirect" plafonului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.