Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură după lovitură pentru Erdogan - Lira turcească se scufundă după decizia dură a SUA cu privire la avioanele de luptă F-15

wall-street.ro
lira turceasca

Lira turcească s-a depreciat marţi cu peste 1% după ce Statele Unite au sistat livrările de echipamente destinate avionului de luptă F-35 către Turcia, transmite Reuters, citat de news.ro.

La ora 05:19 GMT, lira era tranzacţionată la 5,555 unităţi pentru un dolar, comparativ cu nivelul de 5,4913 unităţi pentru un dolar, înregistrat la închiderea tranzacţiilor de luni.

Lira a fost instabilă după alegerile locale din Turcia şi a coborât luni cu până la 2,5%, la 5,7 unităţi pentru un dolar, dar ulterior a recuperat din pierdere.

Jens Stoltenberg i-a scris lui Iohannis: 'Aderarea României la NATO, cea mai puternică Alianță din istorie'

La Istanbul, Partidul Republican al Poporului (CHP) şi partidul AKP al preşedintelui Tayyip Erdogan au revendicat iniţial victoria în alegerile pentru primărie. Ulterior, ambii candidaţi au anunţat că reprezentantul CHP, Ekrem Imamoglu, are un avans de 25.000 de voturi.

Dezacordul legat de avioanele F-35 este cel mai recent dintr-o serie de dispute diplomatice dintre Statele Unite şi Turcia, dintre care cele mai importante sunt solicitările Ankarei ca SUA să îl extrădeze pe clericul islamic Fethullah Gulen, diferenţele de opinie referitoare la politicile din Orientul Mijlociu, războiul din Siria şi sancţiunile împotriva Iranului.

Oficialităţile americane i-au anunţat pe omologii lor turci că nu vor mai primi echipamente pentru avioanele F-35, necesare pentru pregătirea sosirii acestora.

Decizia SUA de blocare a livrării avioanelor are lor pe fondul temerilor SUA şi aliaţilor lor din NATO că radarul de pe sistemul rusesc de rachete S-400 va putea să depisteze şi să urmărească avioanele F-35, iar acestea vor avea o capacitate mai mică de a avita armele ruseşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.