Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură dură pentru 'nutriționiștii' de vedete. Cură de slăbire, doar cu parafă

nutritionist

Parlamentul a aprobat o lege care prevede că trebuie să ai studii de specialitate ca să poți recomanda diete. Amatorii nu mai pot da sfaturi după ureche, relatează evz.ro

S-a terminat cu diete le draconice inventate de așa-zișii „nutriționiști” și „dieteticieni” pe care-i vedem tot timpul la televizor. Fie că e vorba de câteva kilograme în plus, de obezitate sau de îngrășare din cauza vreunei boli (diabet, boli cardiace, boli ale tiroidei etc), aproape toți am ținut, măcar o dată în viață, un regim. Mai ales femeile, care par a fi campioane la diete.

Ei, bine, meseria de dietetician a fost reglementată printr- o lege care a fost aprobată, miercuri, de Camera Deputaților, for decizional în acest sens și a fost trimisă la promulgare.

Nutriționistul e medic

„Era un lucru extrem de necesar. În primul rând că exista, în general, o confuzie între meseria de dietetician sau noțiunea de nutriționist. Nutriționistul trebuie să fie medic, în primul rând. Și încă trebuie să fie un medic cu o pregătire foarte specifică și foarte precisă pentru că nutriția include un mare număr de științe”, a explicat prof.dr. Cristian Serafinceanu, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM).

Practic, un nutriționist a studiat diverse discipline: de la cultivarea alimentelor, a grâului și a orzului și până la creșterea animalelor, știința de preparare a alimentelor, chimia alimentară, chimia analitică, igiena alimentației, nutriția comunitară și profilactică, nutriția clinică și multe altele.

Obezitatea ascunde tot felul de boli

Trebuie să se priceapă la atâtea lucruri pentru că, de multe ori, persoanele cu surplus de greutate suferă, de fapt, de boli grave, spune specialistul.

„Să vă explic: avem un pacient care are diabet zaharat și este trimis la mine, ca nutriționist și mă întreabă ce trebuie să mănânce. Dar el, pe lângă diabet, are și hipertensiune și o boală renală, poate mai are și o hepatită cronică. Cine poate să ia decizii în această situație complexă și să-i recomande o intervenție nutrițională? Cine să-i spună câtă sare, potasiu, calciu sau fosfor are el voie să mănânce? Aceștia sunt nutriționiștii”, a detaliat medicul, la lansarea studiului Mentor, menit să analizeze evoluția pacienților cu diabet de tip II din România.

Dieteticianul, cel puțin asistent medical

Cu foaia scrisă de nutriționist, pacientul se duce glonț la dietetician.

„Cu această recomandare de intervenție medicală nutrițională, persoana trebuie să ajungă la acest dietetician, care este și asta o meserie în sine, dar nivelul de complexitate sau dificultate este la nivelul unui asistent medical. Ei bine, acesta preia indicația medicală și îi face un meniu: dimineață mănânci atâta lapte, atâta carne, atâta orez și așa mai departe, la prânz și seara. Pentru o săptămână sau la modul general”, explică prof. dr. Serafinceanu.

Medicul crede că, odată legea intrată în vigoare, avem șanse mari să scăpăm de acei „guru” în materie de slăbit care se plimbă pe la tv.

„Cel mai ușor este să manipulezi oamenii prin nutriție. Orice aberație spectaculoasă își găsește adepții. Ați auzit, fără discuție, de dietele disociate, de paleo-diete, de dieta cu apă, cu fân și tot felul de prostii (...) Toate aceste se adresează managementului obezității, unde este vorba aceea o pâine uriașă de mâncat. Asta trebuia clar delimtat și s-a făcut”, a conchis specialistul.

„Dietele-minune”, periculoase pentru organism

„Regimurile care nu sunt supravegheate de un specialist au, în general, carențe nutriționale”, explică nutriționistul-dietetician Maria Varga (foto). Doctorul, care a analizat dietele vedetelor, spune că, pentru a slăbi sănătos, trebuie ca aportul nutritiv să fie din toate grupele. „Dietele restrâng dintr-o grupă sau alta. De aici și numele dietei, în funcție de ce promovează. Pe termen lung apar carențele. Oamenii vor miracole, însă dietele-minune pot să îmbolnăvească”. (Anca Simionescu)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.