Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură dură pentru românii care stau în chirie. Prețurile explodează

economedia.ro
imobiliare apartamente

Chiriile au crescut în medie cu 2% în luna martie, comparativ cu luna februarie, însă au crescut cu 17% comparativ cu anul 2023.

Cea mai mare creștere de preț de la un an la altul a fost în Craiova, la apartamentele cu 3 camere (+28%). Cea mai mică creștere de preț din București, de la un an la altul, a fost în sectorul 4 (+10%), iar cea mai mare în sectorul 2 (+24%).

În luna martie a acestui an s-au înregistrat cu 5% mai multe interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, comparativ cu luna anterioară (februarie 2024). Totuși, interacțiunile între chiriași și proprietari sau agenți au scăzut cu 4% comparativ cu luna martie a anului anterior (martie 2024 vs. martie 2023).

Prețurile solicitate pe Storia pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, au înregistrat o creștere de 17% de la un an la altul (martie 2024 vs. martie 2023), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (martie 2024 vs. februarie 2024) au crescut cu 2%.

Cum au evoluat prețurile chiriilor în București

Comparativ cu luna martie 2023, în luna martie 2024 prețurile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+17%) la categoria apartamentelor cu trei camere, unde prețul mediu a fost de 752 de euro.

De asemenea, prețul mediu pentru închirierea apartamentelor cu două camere a fost de 550 de euro în luna martie 2024, cu 16% mai mare față de cel din martie 2023.

Totodată, prețul mediu pentru închirierea garsonierelor din Capitală a crescut cu 15% de la un an la altul, având o valoare medie de 348 euro.

Cum au evoluat chiriile în alte orașe mari din țară

La nivelul țării, în martie 2024, comparativ cu martie 2023, s-au înregistrat stagnări și creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Craiova, unde apartamentele cu trei camere au avut o creștere de 28%.

Cea mai mare creștere de la o lună la alta (martie 2024 vs. februarie 2024) a fost de 11%, la garsonierele din Arad. În schimb, cea mai mare scădere de preț de la o lună la alta s-a înregistrat în Craiova, la garsoniere (-6%).

Cluj-Napoca și Iași sunt singurele orașe în care prețurile medii de închiriere au stagnat în martie vs. februarie, la toate categoriile de apartamente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.