Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură grea pentru Donald Trump: încep condamnările pentru trădare în dosarul privind atacul de la Capitoliu

brookings.edu
donald trump furios

Doi membri ai grupului Oath Keepers, liderul Stewart Rhodes şi Kelly Meggs, au fost condamnaţi, marţi, de un juriu din Washington, DC, pentru ”conspiraţie sedicioasă” - o gravă acuzaţie asimilată trădării - pentru că au orchestrat un plan de anvergură pentru a opri transferul paşnic de putere după ce fostul preşedinte Donald Trump a pierdut în faţa lui Joe Biden în alegerile din 2020, transmite CNN.

Condamnarea este o victorie pentru Departamentul de Justiţie, care a susţinut că atacul de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021 a fost mai mult decât un protest politic scăpat de sub control - ci mai degrabă un atac violent asupra sediului democraţiei americane şi un efort de a-l ţine pe Biden departe de Biroul Oval prin orice mijloace necesare, informează News.ro.

”Conspiraţie sedicioasă” este o acuzaţie gravă, asimilată trădării, dar mai puţin gravă decât cea din urmă.

Şi alţi inculpaţi s-au confruntat cu acuzaţii.

Cei doi inculpaţi condamnaţi pentru conspiraţie sedicioasă - Stewart Rhodes şi Kelly Meggs - riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare pentru această acuzaţie.

Aceştia, împreună cu ceilalţi trei inculpaţi - Kenneth Harrelson, Jessica Watkins şi Thomas Caldwell - au fost condamnaţi pentru obstrucţionarea unei proceduri oficiale, care prevede, de asemenea, o pedeapsă maximă de 20 de ani.

Inculpaţii au fost condamnaţi pentru mai multe acuzaţii, iar judecătorul ar putea pronunţa o sentinţă care să depăşească 20 de ani. În schimb, judecătorul ar putea decide să-i condamne pe inculpaţi la o pedeapsă mult mai mică decât cea maximă admisă.

Audierile de condamnare au loc, de obicei, la 90 de zile după ce se ajunge la un verdict.

Judecătorul Amit Mehta a declarat în instanţă că patru dintre inculpaţi, inclusiv Rhodes, vor rămâne în spatele gratiilor.

Doar un singur acuzat - Caldwell - fusese eliberat înainte de proces.

Procurorii spun că grupurile de dreapta Proud Boys şi Oath Keepers au jucat un rol principal în atacul miilor de susţinători ai preşedintelui de atunci Donald Trump, care avea ca scop să împiedice Congresul să certifice victoria electorală a democratului Joe Biden.

Patru persoane au murit şi sute au fost rănite în timpul atacului de mai multe ore, iar un ofiţer de poliţie a murit a doua zi din cauza rănilor suferite în timp ce apăra Congresul. Patru ofiţeri care se aflau la Capitoliu în acea zi şi-au luat viaţa de atunci.

Procurorii au depus acuzaţii de conspiraţie împotriva unor membri ai Oath Keepers şi ai Proud Boys, spunând că au planificat atacul din timp şi au fost în avangarda atacului. În total, aproape 700 de persoane se confruntă cu acuzaţii penale ca urmare a evenimentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.