Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură greu de digerat pentru Vladimir Putin: Germania își plasează sistemul de un miliard de dolari în coasta exclavei Kaliningrad

Sursa FOTO: Agerpres
sistem germania state baltice

Estonia şi Letonia au semnat luni un acord în valoare de aproximativ un miliard de euro pentru achiziţionarea unui sistem de apărare cu rază medie de acţiune Iris-T SLM de la producătorul german Diehl, au anunţat autorităţile de la Tallinn, relatează AFP. Acest sistem de apărare va fi amplasat chiar în apropiere de exclava rusească Kaliningrad, zonă unde Rusia a efectuat mișcări tactice în tentativa de a controla statele baltice, informează Agerpres.

Berlinul a adăugat că cele două ţări baltice au semnat, de asemenea, o scrisoare de intenţie pentru a participa la iniţiativa germană European Sky Shield (ESSI), lansată anul trecut după invazia Rusiei în Ucraina.

"Aceasta este de departe cea mai mare investiţie în apărare din istoria Estoniei. Cu Letonia, aproape un miliard pentru compania lor, aceasta nu vedem în fiecare zi", a declarat ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur.

"Războiul barbar al Rusiei în Ucraina a arătat că apărarea aeriană este esenţială pentru a proteja forţele armate şi infrastructurile esenţiale de atacurile aeriene", a adăugat el într-un comunicat.

Ceremonia de semnare a avut loc la Centrul de Dezvoltare a Apărării Diehl din Rothenbach, lângă Nürnberg, sudul Germaniei. "Sunt foarte fericit că partenerii noştri Estonia şi Letonia au decis să achiziţioneze IRIS-T SLM. Acest lucru va consolida, fără îndoială, apărarea aeriană europeană", a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, la Rothenbach.

Ce este exclava Kaliningrad

Regiunea Kalinigrad este un teritoriu al Federației Ruse, reprezentînd o exclavă a acesteia, situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică, fiind străbătută de râul Neman.

Centrul administrativ al regiunii este orașul Kaliningrad (fostul Königsberg). Regiunea a fost constituită în 1946 pe teritoriile germane anexate la 2 august 1945 de URSS (actuala regiune Kaliningrad a fost partea de bază a fostei Prusii Orientale).

Regiunea Kaliningrad are o suprafață de 15,1 mii km² și 955 mii locuitori (în mare parte ruși, stabiliți aici în 1945-1947 în locul populației germane expulzate).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.