Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură în justiție pentru Turcia: UE câștigă un proces împotriva practicilor din domeniul farmaceutic

justitie medic

UE salută hotărârea arbitrală de apel pronunțată luni de Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în cazul intentat de UE împotriva Turciei cu privire la produsele farmaceutice. Hotărârea din apel confirmă hotărârea grupului special și constată că măsura de localizare este discriminatorie față de produsele farmaceutice străine, întrucât nu este o formă de achiziție publică de produse farmaceutice și nu este concepută pentru a atinge obiective de sănătate publică și nici pentru a asigura respectarea legilor care impun Turciei să asigure asistență medicală accesibilă, eficientă și sustenabilă din punct de vedere financiar pentru populația sa, transmite Comisia Europeană într-un comunicat.

  • În mod specific, practicile discriminatorii constau în cerința ca producătorii străini de produse farmaceutice să își mute producția în Turcia pentru ca aceste produse farmaceutice să fie eligibile pentru rambursare în cadrul sistemelor de securitate socială turcești. Ca atare, aceste practici sunt incompatibile cu angajamentele asumate de Turcia în cadrul OMC, arată documentul citat

Vicepreședintele executiv și comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat: "Verdictul de astăzi este o victorie clară pentru UE, deoarece toate cererile au fost soluționate în favoarea UE. Acest lucru nu este important doar din punct de vedere economic pentru întreprinderile din UE, ci reprezintă, de asemenea, un semnal puternic care descurajează alte țări să continue sau să aplice politici similare de localizare forțată discriminatorie, care sunt incompatibile cu normele OMC."

Această hotărâre este prima hotărâre arbitrală de apel a OMC în temeiul articolului 25 din Înțelegerea privind reglementarea diferendelor (DSU) și prima hotărâre de apel a OMC în mai mult de doi ani, din cauza paraliziei Organului de apel. Acest apel a fost posibil datorită procedurilor de arbitraj de apel convenite între UE și Turcia, care au fost distribuite membrilor OMC la 25 martie 2022.

Prin convenirea acestor proceduri de arbitraj, UE și Turcia s-au asigurat că o soluționare pe deplin funcțională a litigiilor, inclusiv o revizuire în apel, ar putea continua în cadrul OMC pentru acest caz, în ciuda paraliziei Organului de apel.

UE salută în special eforturile depuse de arbitri pentru a aplica procedurile într-un mod eficient, permițând emiterea unui raport bine motivat în mai puțin de 90 de zile decât termenul de 90 de zile prevăzut în acord.

Grupul special a constatat, de asemenea, că Turcia nu poate acorda prioritate examinărilor privind rambursarea și cererilor de introducere pe piață a produselor farmaceutice naționale în detrimentul celor străine. Turcia nu a contestat aceste constatări ale grupului special privind măsura de prioritizare, astfel încât acestea rămân valabile și aplicabile.

Etapele următoare

Turcia trebuie să elimine măsurile de localizare și de prioritizare fie imediat, fie într-o perioadă de timp negociată cu UE sau stabilită de un arbitru OMC.

Context

UE a înaintat acest litigiu (DS583) împotriva Turciei în aprilie 2019. Raportul grupului special a fost făcut public la 28 aprilie 2022, împreună cu apelul Turciei la raportul grupului special.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.