Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură în politica de la Chișinău! Partidul Maiei Sandu, PAS, este deschis să facă alianță cu socialiștii lui Igor Dodon

Parlamentul Republicii Moldova
Parlament Moldova

PAS este deschis să formeze o coaliție și în Consiliul Municipal Chișinău. Declarația a fost făcută de liderul formațiunii, președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni la Exclusiv TV. Potrivit lui, Partidul Acțiune și Solidaritate are deja experiență de colaborare cu socialiștii.

Noi avem experiență de colaborare și cu acest partid la nivel local. Cunoaște toată lumea, sunt vreo 6-7 raioane unde la nivel local am reușit să găsim limba comună. Și eu sunt deschis, noi suntem deschiși să considerăm o astfel de colaborare la nivel de municipiu” a declarat Igor Grosu.

Ideea unei coaliții PAS-PSRM a fost lansată anterior de consilierul municipal PAS, Zinaida Popa. Igor Grosu a subliniat că o eventuală decizie în acest sens ar putea fi motivată de faptul că Primăria Municipiului Chișinău încă nu a aprobat bugetul pentru anul 2024, ceea ce pune în pericol mai multe proiecte sociale.

Primăria trăiește încă pe bugetul din anul trecut. Cât, de exemplu, s-a cheltuit pentru școli, pentru programul prelungit, în ianuarie anul trecut, atât poate fi cheltuit în ianuarie 2024. Cât pentru asistenți sociali – atât putem cheltui, nu mai mult. Banii sunt, nu poți să spui că banii nu sunt, banii sunt bugetați, numai ia și alocă-i. Bugetul nou trebuie să fie discutat de toți consillierii, scoate-l în public, haideți să vedem care sunt sursele de venit. Noi suntem gata să ne așezăm și să găsim soluții” a subliniat Igor Grosu.

La începutul săptămânii, șeful fracțiunii PAS în consiliul municipal, Zinaida Popa, i-a propus consilierului PSRM, Adrian Lebedinschi, să formeze o coaliție la nivel municipal. Lebedinschi s-a declarat disponibil să discute despre o asemenea formulă.

Aceeași Zinaida Popa declara în luna decembrie 2023, când Ion Ceban a numit un exponent al socialiștilor la conducerea Preturii Rîșcani, că acest lucru demonstrează formarea unei coaliții MAN-PSRM în CMC și că primarul capitalei bate palma cu partidele pro-Putin și pro-Rusia.

Vedem încă odată că Ion Ceban minte chișinăuienii. Acesta nu este sincer și deschis, ci doar manipulează. El este acel pro-rus despre care atât de mult s-a vorbit, pentru că Ion Ceban nu se așează la masa de discuții cu cei care vor binele acestui oraș și au viziuni pro-Europene, însă bate palma cu partidele pro-Putin și pro-Rusia” a spus atunci Zinaida Popa.

Cât privește PSRM, partidul a semnat la sfârșitul lunii noiembrie o declarație prin care dezaprobă orice coaliție la nivel local cu PAS. Atunci, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, membru al Consiliului Republican al PSRM, spunea că socialiștii nu vor pactiza cu PAS în raioane, întrucât partidul de guvernare ar fi pierdut încrederea cetățenilor la nivel local. Batrîncea spune însă că situația este complet alta în Capitală, iar în Consiliul Municipal Chișinău va exista o colaborare MAN-PSRM.

Am aprobat o declarație prin care le solicităm să nu facă alianțe cu PAS. Pentru că noi considerăm că lucrurile în Republica Moldova nu merg bine. S-au comis foarte multe greșeli, situația în Republica Moldova degradează. Noi înțelegem că Republica Moldova, ca țară, are nevoie de o resetare politică urgentă. Alegerile locale au demonstrat un vot de neîncredere pentru actuala guvernare. Partidul de guvernare a pierdut peste jumătate din electorat și asta înseamnă că nu se mai bucură de legitimitate politică. În administrația publică locală trebuie să vină oameni capabili să asigure funcționalitatea localităților” a spus atunci Vlad Batrîncea.

În ciuda acestei declarații semnate de PSRM, socialiștii au format coaliții în șase consilii raionale cu aleșii PAS. Ulterior, Comitetul Executiv Politic al Partidului Socialiștilor a emis o decizie prin care reprezentanții săi care au votat alături de cei ai PAS în consiliile raionale vor fi mustrați, iar vicepreședinții PSRM aleși inclusiv cu voturile PAS sunt obligați fie să-și dea demisia, fie să renunțe la calitatea de membru al formațiunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.