Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură în rândul laburiștilor britanici - Fostul lider, Jeremy Corbyn, exclus din grupul parlamentar

BBC
 Jeremy Corbyn

Fostul lider al Partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, nu va mai putea fi membru al grupului parlamentar al acestei formaţiuni în parlamentul de la Londra, a anunţat miercuri actualul preşedinte al partidului, Keir Starmer, sancţionându-l astfel pe predecesorul său pentru modul în care a gestionat scandalurile privind antisemitismul din interiorul formaţiunii, relatează AFP potrivit Agerpres.

Afectat de mai mulţi ani de incidente repetate şi de un val de demisii, Partidul Laburist a fost investigat inclusiv de un organism independent, Comitetul pentru egalitate şi drepturile omului (EHRC), care la sfârşitul lui octombrie a constatat deficienţe ''impardonabile'' rezultate în urma ''lipsei voinţei de a combate antisemitismul''.

Jeremy Corbyn, în vârstă de 71 de ani, a fost mai întâi suspendat din partid pentru că a pus la îndoială unele concluzii ale raportului EHRC, el reproşând în special celor critici la adresa lui în interiorul partidului şi presei că exagerează antisemitismul existent sub conducerea sa, între anii 2015 şi 2020. El a anunţat marţi reintegrarea sa în partid, după o decizie favorabilă a Comitetului pentru diferende al formaţiunii.

Răspunsul domnului Corbyn faţă de acest raport a ''subminat şi întârziat activitatea noastră de restabilire a încrederii în capacitatea Partidului Laburist de a combate antisemitismul'', şi-a motivat Keir Starmer pe Twitter decizia de a-l exclude pe Jeremy Corbyn din grupul parlamentar laburist.

El a dat astfel satisfacţie asociaţiilor evreieşti, foarte înverşunate împotriva fostului lider laburist, dar a stârnit mânia aripii stângiste a partidului, care-l reprezintă pe Corbyn. Astfel că Starmer a lăsat totuşi o uşă între-deschisă, afirmând că va continua să ''studieze situaţia''.

Politician vizibil mai centrist şi eurofil decât predecesorul său, Keir Starmer are acum delicata misiune de a lăsa în urmă moştenirea lui Corbyn şi a reunifica un partid care este principala formaţiune de opoziţie în Regatul Unit post-Brexit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.