Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură năprasnică pentru Donald Trump: specialiștii americani îi îngroapă proiectul

Fox News
Donald Trump semneaza

Peste 130 de foşti oficiali şi experţi americani în politică externă au denunţat, într-o scrisoare adresată preşedintelui Donald Trump şi administraţiei sale, noul ordin executiv antimigraţie semnat de acesta, estimând că noua versiune vulnerabilizează în aceeaşi măsură ca şi precedenta securitatea naţională şi interesele Statelor Unite, transmite duminică AFP.

Citește și: Ministrul Justiției anunță: Ancheta în cadrul OUG 13 poate continua! În ce limite

Citește și: Un nou protest de amploare anunţat duminică: Mii de oameni şi-au anunţat prezenţa în stradă

Citește și: DOLIU Simona Halep, cu ochii în lacrimi: Veste teribilă primită în Statele Unite


'(Ordinul executiv) va trimite musulmanilor, inclusiv celor care sunt victime sau care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, un mesaj ce va întări campania de propagandă (...) afirmând în mod fals că Statele Unite se află în război cu islamul', scriu foştii responsabili. 

'Dimpotrivă, primirea de refugiaţi şi călători musulmani pune în lumină minciunile teroriştilor şi le contracarează viziunea greşită', continuă scrisoarea, datată vineri, 10 martie. 

Printre cei 134 de semnatari, dintre care unii au servit în administraţii atât democrate, cât şi republicane, se numără fostul diplomat Nicholas Burns, fostul director al contraterorismului din Consiliul pentru Securitate Naţională, Richard Clarke, şi ex-subsecretarul Pentagonului Michele Flournoy. 

Scrisoarea a mai fost semnată, printre alţii, de foşti membri ai administraţiilor democrate, precum fostul secretar de stat Madeleine Albright, fostul ministru pentru securitate internă Janet Napolitano, fosta consilieră pentru securitate naţională Susan Rice sau ex-directorul Centrului naţional antiterorist, Matthew Olsen. 

'Interdicţii precum cele prevăzute în ordinul executiv aduc atingere securităţii naţionale şi, dincolo de aceasta, demnităţii ţării noastre', consideră autorii, care se fac ecoul argumentelor invocate de tribunale din mai multe state americane. 

Semnatari mai atrag atenţia că ordinul semnat de Trump 'slăbeşte capacitatea Statelor Unite de a-şi asuma un rol conducător la nivel mondial şi ne pune în pericol interesele de securitate naţională, prin aceea că nu susţine stabilitatea aliaţilor noştri care depun eforturi pentru a primi un număr mare de refugiaţi'. 

Scrisoarea a fost trimisă, de asemenea, mai multor membri ai cabinetului, printre care secretarul de stat Rex Tillerson, şefului Pentagonului, James Mattis, ministrului justiţiei Jeff Sessions şi celui al securităţii interne, John Kelly. 

Noul decret, semnat pe 6 martie şi cu aplicare din 16 martie, interzice pentru 120 de zile intrarea pe teritoriul SUA a tuturor refugiaţilor şi suspendă pe 90 de zile acordarea de vize pentru cetăţenii din şase state majoritar musulmane (Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan, Yemen). Ordinul este versiunea atenuată a celui din 27 ianuarie, care a provocat o undă de şoc în lume şi a fost suspendat pe 3 februarie de un judecător federal din Seattle

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.