Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru curentele conservatoare și de extremă dreapta: Interzicerea vălului islamic în şcoli a fost declarată neconstituţională în Austria

burka

Curtea Constituţională a Austriei a hotărât vineri că o lege care interzice portul vălului islamic de către eleve în şcolile elementare este discriminatorie, ordonând anularea ei, transmite dpa. Legea a fost adoptată anul trecut de o majoritate de deputaţi conservatori şi de extremă dreapta, care au argumentat că ea le protejează pe fete de opresiunea sexuală şi de ideologia islamistă politizată.

Citește și: EXCLUSIV - LISTA deputaților și senatorilor alesi la alegerile din 6 decembrie

Doi copii şi părinţii lor au contestat legea, care se aplica doar vălului ce acoperă integral capul, nu şi acoperămintelor religioase de dimensiuni mai mici purtate de credincioşii evrei sau de băieţii sikhşi.

Regula impusă încalcă principiile nediscriminării, libertăţii religioase şi libertăţii de gândire, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Christoph Grabenwarter, dând citire hotărârii.

'Există un risc că (legea) ar putea îngreuna accesul fetelor musulmane la educaţie şi ar putea duce la excluziunea lor socială', a avertizat el, subliniind că vălul este purtat nu doar din motive religioase, ci şi culturale sau de tradiţie.

IGGOe, organizaţie umbrelă care îi reprezintă pe musulmanii din Austria, a salutat în decizia Curţii un semnal important pentru libertatea religioasă şi statul de drept. Totuşi, IGGOe a subliniat că fetele din şcolile primare sunt prea tinere pentru a-şi acoperi capul.

'Oportunităţi egale şi autonomia fetelor şi femeilor în societatea noastră nu pot fi atinse prin interdicţii', a afirmat preşedintele IGGOe, Umit Vural, într-un comunicat. În schimb, este necesar să fie întărite drepturile omului, iar exercitarea de presiuni pentru purtarea vălului este inacceptabilă, a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.