Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru Donald Trump: Omul său de încredere pentru Orientul Mijlociu A DEMISIONAT

Heavy.com
Donald Trump

Jason Greenblatt, trimisul special al preşedintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu şi una dintre persoanele însărcinate să întocmească planul de pace israeliano-palestinian, şi-a anunţat joi demisia, relatează France Presse potrivit Agerpres

Anterior, Reuters a relatat, citând oficiali americani, că Greenblatt intenţionează să demisioneze odată ce mult întârziatul plan de pace pentru Israel şi palestinieni la care a lucrat va fi făcut public.

Greenblatt, care a intenţionat să rămână numai doi ani când a început să lucreze la Casa Albă la începutul lui 2017, este nerăbdător să se întoarcă la soţia şi cei şase copii pe care i-a lăsat în urmă în locuinţa lor din New Jersey, au declarat oficialii citaţi de Reuters.

"După aproape trei ani în administraţia mea, Jason Greenblatt va pleca în sectorul privat", a scris preşedintele SUA pe Twitter, potrivit France Presse. "Jason a fost un prieten bun şi loial şi un avocat magnific. Devotamentul său faţă de Israel şi faţă de căutarea păcii între Israel şi palestinieni nu vor fi uitate", a adăugat Donald Trump.

Greenblatt şi consilierul Casei Albe Jared Kushner, precum şi ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, au condus eforturile de dezvoltare a planului de pace pentru Israel şi palestinieni şi au lucrat asupra acestui proiect întregul mandat al preşedinţiei Trump.

Deşi a fost descris de Trump drept "acordul secolului", planul preşedintelui republican pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian a fost primit cu profund scepticism de palestinieni.

Citește și: Noi declarații făcute de Traian Băsescu! ‘Trebuie să mă apăr’

Până acum, Casa Albă a prezentat doar un plan de dezvoltare economică în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru teritoriile palestiniene şi ţările vecine, dar nu a prezentat încă propuneri pentru rezolvarea unor chestiuni politice spinoase, precum statutul Ierusalimului.

Oficiali americani susţin că planul este acum complet şi că va fi făcut public la momentul potrivit. Trump a spus că îl va face public la ceva timp după alegerile din Israel de pe 17 septembrie, care vor decide soarta prim-ministrului Benjamin Netanyahu, un aliat apropiat al lui Trump.

Autoritatea Palestiniană a boicotat eforturile de pace americane de la sfârşitul lui 2017, când Trump a decis să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, o schimbare a unei poziţii de decenii a diplomaţiei americane.

Greenblatt va preda mare parte din responsabilităţile sale privind Orientul Mijlociu colaboratorului lui Kushner, Avi Berkowitz. Brian Hook, liderul echipei de la Departamentul de Stat pentru Iran, va prelua şi el un rol sporit, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Trump, potrivit Reuters.

Greenblatt, un fost avocat al lui Trump, a precizat într-un comunicat că este recunoscător pentru că a putut face parte dintr-o echipă care a schiţat "o viziune pentru pace".

"Această viziune are potenţialul de a ameliora substanţial vieţile a milioane de israelieni, palestinieni şi alţi cetăţeni din regiune", a spus el.

Planul de pace, pe care Greenblatt şi ceilalţi l-au ţinut secret, este privit cu scepticism de mulţi în lumea arabă pentru că se anticipează că va fi unul pro-israelian. Pe de altă parte, echipa americană din spatele său susţine că Israelul va trebui la rândul său să facă concesii.

La rândul său, Jared Kushner a precizat într-un comunicat că Greenblatt "a făcut o treabă foarte bună conducând eforturile de a dezvolta o viziune economică şi politică pentru o mult căutată pace în Orientul Mijlociu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.