Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru guvernatorul Băncii centrale a Letoniei! Decizia premierului după ce Rimsevics a fost eliberat pe cauțiune

UPI.com
rimsevics

Letonia vrea să îl împiedice pe Ilmars Rimsevics, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), să revină la post, după ce acesta a fost implicat într-un caz de luare de mită care a provocat un şoc în statul baltic, a afirmat premierul Maris Kucinskis într-un interviu, transmite Bloomberg, potrivit news.ro.

Rimsevics, aflat la conducerea băncii centrale letone din 2001, riscă să fie suspendat, ca măsură de securitate, în urma reţinerii sale timp de 48 de ore, chiar dacă prevederi menite să asigure independenţa instituţiei ar putea să îl protejeze de înlăturarea din funcţie, a spus Kucinskis.

Rimsevics a respins acuzaţiile şi a spus că intenţionează ca marţi să susţină o conferinţă de presă.

ULTIMA ORĂ - Decizia CNCD în privința lui Mihai Gâdea și Viorica Dăncilă

”Nimeni nu îşi poate imagina că poate continua să lucreze în timpul investigaţiei”, a declarat premierul pentru Bloomberg.

Ministrul de Finanţe şi preşedintele Letoniei i-au cerut la rândul lor lui Rimsevics să se retragă, cel puţin deocamdată.

Letonia, un centrul financiar major în regiunea baltică, riscă şi un alt scandal în sistemul bancar. Săptămâna trecută, Departamentul Trezoreriei SUA a propus interzicerea în sistemul financiar american a băncii ABLV Bank, a treia mare instituţie de credit din Letonia, pentru că aceasta ar fi ajutat entităţi care au legături cu programul nord-coreean de construcţie a rachetelor.

LOVITURĂ de teatru: DNA dă clasare într-un dosar cu un fost preşedinte de CJ, un fost vicepreşedinte al PDL şi un deputat PMP/ DOCUMENT

Banca a negat acuzaţiile, dar BCE a impus luni un moratoriu asupra plăţilor ABLV.

În urma anunţului Trezoreriei americane, ABLV a înrregistrat retrageri de fonduri, din depozite şi plasamante în obligaţiuni, de 600 de milioane de euro.

Separat, Biroul pentru Combaterea şi Prevenirea Corupţiei din Letonia a anunţat că a început urmărirea penală împotriva unui oficial de rang înalt al băncii centrale, fără să precizeze cine este persoana respectivă. Instituţia investighează ”solicitarea şi acceptarea de mită” în valoare de cel puţin 100.000 de euro.

Rimsevics, în vârstă de 52 de ani, a fost eliberat luni seară, în urma reţinerii sale timp de 48 de ore, după ce un prieten al său a depus o cauţiune de 100.000 de euro.

Letonul Rimsevics este cel mai longeviv şef de bancă centrală din consiliul guvernatorilor BCE, în care a intrat în 2014 odată cu adoptarea euro de către Letonia. El a lucrat la banca centrală letonă încă de când a absolvit studiile, în 1992.

Ca guvernator, Rimsevics s-a bucurat de o mare independenţă. În perioada în care va lipsi de la bancă, atribuţiile sale vor fi îndeplinire de viceguvernatorul Zoja Razmusa, a declarat duminică un purtător de cuvânt al instituţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.