Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru guvernul Ludovic Orban: Consiliul Fiscal trage semnalul de alarmă pentru bugetul pe 2020

impozit financiar

Consiliul Fiscal apreciază că balanţa riscurilor în ceea ce priveşte politica fiscal-bugetară 2020-2022 înclină mai degrabă pe partea negativă, ceea ce înseamnă atingerea unui deficit bugetar mai mare decât cel proiectat în strategia fiscal-bugetară a Guvernului, arată CF în opinia publicată joi.

Legea plafoanelor bugetare pe care Guvernul și-a asumat joi răspunderea stabilește un deficit bugetar de 3,6% din PIB în 2020 și de 3,34% în 2021

În opinia asupra strategiei fiscal-bugetare a Cabinetului Orban, Consiliul Fiscal (CF) subliniază că tăierile de taxe sunt în neconcordanță cu dezideratul de consolidare bugetară, periculoasă pentru nivelul veniturilor fiscale fiind și o eventuală reducere a TVA la 16% de la 19% de la 1 ianuarie 2020, proiect inițiat de liberalul Florin Roman și introdus săptămâna aceasta pe ordinea de zi a Camerei Deputaților de către PSD după ce în 23 noiembrie a fost adoptat de Senat.

Citește și: Mihai Tudose provoacă turbulențe în PSD! Pleșoianu a luat foc după declarația lui Ciolacu: 'Dragi colegi deputați și senatori din PSD, îmi pare rău să vă anunț' .

Consiliul Fiscal consideră că strategia fiscal-bugetară ar trebui să includă măsuri avute în vedere în ipoteza în care riscurile se materializează, mai ales luând în considerare evoluțiile de pe piețele financiare internaționale și posibilele implicații asupra rating-ului suveran al României.

"Starea bugetului public, așa cum sugerează și noua SFB, rămâne foarte încordată având în vedere puținătatea resurselor publice în raport cu presiuni mari pe buget, inclusiv din perspectiva asumării aplicării unor active normative (aplicarea legii pensiilor potrivit calendarului în vigoare).

Politica fiscal-bugetară este dezirabil să poată gestiona riscuri şi situaţii neprevăzute fără a fi nevoită să opereze ajustări semnificative ale cheltuielilor şi veniturilor, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic şi social, şi să respecte principiul echităţii intergeneraţionale. Acest deziderat este cu atât mai relevant în condițiile unui mediu internațional marcat de mari incertitudini și multiple evoluții potrivnice (…) În opinia Consiliului Fiscal, SFB 2019-2022 ar trebui să conţină un capitol separat care să evalueze riscurile ce pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici şi bugetari, precum şi eventuale măsuri avute în vedere în ipoteza în care aceste riscuri se materializează, mai ales luând în considerare evoluţiile de pe pieţele financiare internaţionale și posibilele implicații asupra rating-ului suveran al României.

În linie cu recomandările anterioare, CF insistă în ceea ce privește necesitatea unei prezentări transparente a ipotezelor ce fundamentează traiectoria agregatelor fiscal-bugetare, în special, în ceea ce privește cuantificarea explicită a impactului măsurilor discreționare ce le afectează", arată Consiliul Fiscal în opinia asupra strategiei fiscal-bugetare 2020-2022.

În opinia CF, continuarea eforturilor de consolidare fiscal-bugetară și a celor din sfera reformelor structurale este necesară nu doar din perspectiva respectării angajamentelor asumate de către România la nivel european, ci şi din cea a asigurării sustenabilităţii finanţelor publice pe termen mediu şi lung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.