Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru ING România. Ce se întâmplă cu clienții

ing.com
ing

Curtea Constituțională a respins excepțiile de neconstituționalitate ridicate de către bănci în procesele pe clauze abuzive. Bancherii au contestat constituționalitatea unor articole introduse în 2013, care permit instanțelor să elimine clauzele abuzive din toate contractele de credit, inclusiv din cele în derulare, pe motiv că activează retroactiv și le afectează dreptul la proprietate. 11 dosare deschise de Protecția Consumatorilor vor fi deblocate ca urmare a deciziei Curții.

După mai bine de două luni de deliberări, Curtea Constituțională respinge din nou o excepție ridicată de către bănci. În 2010 acestea au contestat fără succes legalitatea OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori, dar și pe cea a legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte, cu mai multe ocazii.

De această dată, BCR, Raiffeisen Bank, ING Bank și Volksbank (bancă preluată de Banca Transilvania) s-au legat de prevederile legii 193/2000 introduse în 2013, cu ocazia noului Cod de procedură civilă, potrivit profit.ro.

Ministerul Justiției, prin Parlament, a introdus două noi articole care dau posibilitatea asociațiilor de consumatori semnificative (nicio asociație din România nu îndeplinește criteriile) și a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor să cheme în instanță profesionistul care încalcă legea.

ANPC se judecă, pe baza Legii 193, în 43 de procese cu BCR, OTP, Bancpost, Volksbank, Credit Europe Bank, Credit Europe IFN, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Alpha Bank, ING Bank, Banca Românească și BCR Banca pentru Locuințe. Procesele vizează, în special, clauze privind dobânzile și comisioanele datorate de clienți. Alte trei litigii sunt deschise cu operatorii de telefonie mobilă.

Până acum, Autoritatea a câștigat definitiv un proces cu OTP Bank, pe clauza privind dobânda. Banca este obligată să modifice toate contractele aferente persoanelor fizice care conțin nereguli, dar nu și să restituie sumele încasate fără temei începând cu 2007-2008, când au fost încheiate contractele. Alte litigii au fost câștigate la Tribunalul București și sunt în faza de apel.

ANPC are cinci litigii cu Raiffeisen Bank, patru cu BCR și câte unul cu Volksbank/Banca Transilvania și ING Bank, iar 11 dosare au fost blocate și așteaptă comunicarea deciziei Curții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.