Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Iohannis: Cererea de reexaminare a legii referitoare la educația sexuală, respinsă de Comisia de muncă din Camera Deputaților

parlament vot camera deputatilor

Comisia pentru muncă din Camera Deputaților a votat un raport negativ pentru cererea președintelui Iohannis de reexaminare a legii referitoare la educația sexuală. Plenul Camerei Deputaților va avea votul final, legea urmând să fie trimisă din nou la promulgare în forma inițială, în care cursurile sunt denumite „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore, condiționată de acordul scris al părintelui.

Au fost 7 voturi pentru reexaminare, o abținere și 10 voturi împotriva reexaminării.

Dezbaterile din comisie au avut și unele contre între parlamentari PNL.  Mara Calista, deputat PNL: „N-am văzut în amendament cine va face această educație sexuală. Ar fi interesant să o facă un medic. Eu sunt de acord să fie făcută de o persoană specializată. OMS face recomandări. 5% din școli fac educație sexuală. Programa e deja stabilită, e deja aprobată de Ministerul Educației. Nu cred că în România anului 2022 ar mai trebui să ne mai punem problema că părinții s-ar simți jigniți dacă copiii ar face educație sexuală în școli. Sunt familii unde părinții sunt plecați sau familii în care aceste subiecte sunt tabu. Copiii au acces la internet și la informații care le fac rău. Un astfel de cadru organizat școlar, de acord cu medici, cu psihiologi, cu preoți, dar haideți să lăsăm orele acestea să aibă loc.”

Robert Sighiartău, deputat PNL: „Educație sexuală în vederea prevenirii impotriva gravidității și a bolilor există în școli. Clasa a 7-a, la biologie. Eu am 33 de ani și în clasa a 7-a am făcut acest curs în care ni s a spus cum ne protejăm. Copilașii trebuie să știe să prevină contactul sexual. De ce să venim cu alte amendamente? Excluzi părintele din ceea ce înseamnă educația copilului într-un cadru extrașcolar. Deci eu ofer educație sexuală unor copii care nu vin la școală. Trebuie să vedem cum facem ca acești copii să vină la școală.”

Mara Calista, deputat PNL: „Nu am nicio problemă să se facă aceste ore cu acordul părinților, dar lăsăți materia să se întâmple, iar părintele care nu vrea ca al lui copil să participe la oră să și retragă copilul de la acel curs. Ca la orele de religie.”

Eva-Andrea Csep, deputat UDMR: „Părintele nu se va deplasa la școală să dea acordul pentru că copilul să participe la ore. Nu va avea timp. Trebuie să participe copiii la această educație și să nu încercăm noi să preluăm rolul unui psiholog. Spun asta în calitate de mamă.”

Tudor Polak, deputat PNL: „Eu nu mi-aș dori, ca printr-un amendament votat aici copiii mei să nu beneficieze de acest curs pentru că 16 părinți nu vor acest curs să se țină la clasa respectivă.”

Cristian Seidler, deputat USR: „Există părinți care cred că pământul este plat. Nu s-a cerut acordul părinților pentru că cei mici să învețe că pământul nu este plat.”

Preşedintele a cerut reexaminarea legii în care Parlamentul a înlocuit termenul de „educație sexuală” cu cel de „educație sanitară” și a condiționat participarea elevilor la astfel de cursuri de acordul scris al părinților. Şeful statului atrage atenţia că în forma actuală, legea a eliminat componenta de educaţie pentru sănătate sexuală.

Cererea de reexaminare a fost respinsă anul trecut de Senat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.