Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Israel. Hamas a revenit în nordul Gaza și 'renaște' din propria cenușă

Al Jazeera
gaza war

Lovitură pentru Israel. Hamas a revenit în nordul Gaza și „renaște” din propria cenușă

Hamas se regrupează în nordul Fâșiei Gaza pentru a pregăti o nouă ofensivă. Grupul militant palestinian începe să reconstruiască sistemul de guvernare în nord, după ce a fost alungat de forțele israeliene, informează The Guardian.

Militanții Hamas s-au întors în nordul Gazei, unde se mobilizează împotriva forțelor israeliene și reconstruiesc un sistem de guvernare, spun oficialii de asistență, rezidenții din Gaza, analiștii și oficialii israelieni. În altă parte în Gaza, administratorii Hamas și poliția mențin controlul ferm asupra sudului, unde este concentrată o mare parte a populației, deși ordinea civilă se dărâmă în regiunile centrale.

Aparenta renaștere a Hamas în zonele ocupate și curățate de trupele israeliene în timpul ofensivei de aproape patru luni subliniază dificultățile cu care se confruntă Benjamin Netanyahu în a-și îndeplini angajamentul de a „zdrobi” gruparea militantă, punctează The Guardian.

Denotă un rezultat „foarte prost”

Eyal Hulata, care până în ianuarie 2023 a fost șeful consiliului de securitate națională al Israelului, a declarat: „Auzim mai multe, din păcate, despre recuperarea [o] insurgență atât în centrul, cât și în nordul Gazei... Auzim din ce în ce mai mult că Hamas fac poliție în nordul Gazei și guvernează comerțul, iar acesta este un rezultat foarte prost.”

Michael Milstein de la Institutul pentru Studii de Securitate Națională, un thinktank din Tel Aviv, a declarat că Hamas a restabilit controlul în părți din Gaza pe care Forțele de Apărare Israelului le-au capturat după lupte sângeroase de anul trecut. Aceasta a inclus o mare parte din zona de nord ruinată, inclusiv tabăra Shaati, taberele de refugiați din Jabaliya, Shejaiya și orașul Gaza. Milstein a spus: „Hamas controlează aceste zone. Nu există haos sau vid, deoarece lucrătorii municipalității din Gaza sau forțele civile de apărare de salvare, care fac efectiv parte din Hamas, sunt cei care pun în aplicare ordinea publică. Hamas încă există. Hamas a supraviețuit.” „Versiunea IDF este că în partea de nord a Gazei structura militară de bază a Hamas a fost ruptă... Asta funcționează doar cu o armată convențională, dar nu și pentru o operațiune de gherilă flexibilă precum Hamas. Deja vedem indivizi ca lunetişti, punând capcane şi aşa mai departe.”

Context

Hamas cuprinde o aripă politică și forțe militare, cu o rețea extinsă de organizații caritabile și asociații civile. Mișcarea militantă a câștigat alegerile parlamentare palestiniene în 2006 și a preluat controlul militar deplin al Gazei în 2007, după o luptă pentru putere. De atunci, Hamas a guvernat teritoriul, ridicând taxele și administrând serviciile locale. Mulți oficiali guvernamentali de la toate nivelurile din Gaza înainte de război erau membri ai Hamas sau simpatizau cu organizația. „Nu puteți spune dacă s-au întors sau nu au plecat niciodată, dar oricum sunt acolo acum”, a spus un ofițer al IDF, a cărui unitate a luptat recent cu militanții Hamas în tabăra Shaati, scena unei lupte aprige în noiembrie.

Oficialii de asistență internațională cu sediul în sudul Gazei, unde s-au concentrat luptele recente și unde au căutat refugiu peste un milion de persoane strămutate din alte părți ale teritoriului, au raportat că acum există o prezență mai puțin vizibilă a Hamas pe străzi. Ei au spus că acest lucru nu este surprinzător, având în vedere atacurile aeriene israeliene.

Oficialii israelieni susțin că forțele lor au ucis aproximativ 9.000 din cei 30.000 de luptători pe care Hamas era estimat că i-ar putea mobiliza înainte de război, care a fost declanșat de un atac sângeros lansat de organizația militantă în sudul Israelului în octombrie. Printre cei uciși se numără aproximativ 1.000 de luptători de elită din brigăzile Nukhba, deși între 3.000 și 4.000 rămân activi, cred oficialii serviciilor de informații israeliene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.