Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Joe Biden - reforma electorală, blocată de Senat: 'Sunt profund decepționat'

Agerpres - Reuters
Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat ''profund decepţionat'', miercuri, de faptul că Senatul SUA a blocat reforma electorală prin care liderul de la Casa Albă promisese să protejeze accesul afro-americanilor la vot, informează AFP şi DPA, conform AGERPRES.

Cu zece luni înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului, preşedintele Joe Biden dorea ca prin această reformă să instituie un cadru federal pentru organizarea scrutinelor în Statele Unite şi, în acest fel, să anuleze restricţiile adoptate în 15 state conservatoare după prezidenţialele din 2020.

Conform ONG-urilor, restricţiile respective discriminează în mod intenţionat alegătorii afro-americani, dintre care majoritatea au votat pentru democratul Joe Biden la ultimele alegeri prezidenţiale.

Organizarea alegerilor este mai mult ca oricând un subiect de dezbatere intensă în SUA.

Democraţii din Senat au încercat cu orice preţ adoptarea reformei electorale propuse de Joe Biden, astfel încât noile norme să se aplice la alegerile de la jumătatea mandatului.

Dar opoziţia republicană, ce s-a pronunţat încă de la început împotriva proiectului legislativ care în opinia sa le-ar încredinţa democraţilor controlul asupra scrutinelor în întreaga ţară, a blocat miercuri iniţiativa Casei Albe. Republicanii i-au privat astfel pe democraţi de ''supermajoritatea'' de 60 de voturi necesară în Senat pentru a încheia dezbaterile şi a supune textul la vot.

Conştient că democraţii sunt departe de atingerea pragului de 60 de voturi, liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a încercat să promoveze textul folosind o tactică procedurală căreia însă i s-au opus chiar doi senatori democraţi, moderaţii Kyrsten Sinema (Arizona) şi Joe Manchin III (West Virginia).

Liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a calificat efortul democraţilor drept ''un spectacol trist şi un asalt direct asupra identităţii esenţiale a Senatului''.

''Sunt profund decepţionat că Senatul nu a reuşit să apere democraţia noastră. Sunt decepţionat - dar nu sunt descurajat'', a reacţionat preşedintele Joe Biden pe Twitter.

Cu câteva ore înaintea dezbaterilor din Senat, Biden subliniase că nu sunt ''epuizate toate opţiunile'' pentru a proteja accesul afro-americanilor la vot, fără a oferi însă mai multe detalii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.