Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru magistraţii activişti: ÎCCJ face praf strategia împotriva Inspecţiei Judiciare

inspectia judiciara

După ce a stabilit că SIIJ există şi funcţionează în continuare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie loveşte puternic şi în propaganda şi strategia magistraţilor activişti împotriva Inspecţiei Judiciare. Judecătorii ÎCCJ au stabilit, contrar interpretărilor ale unor magistraţi, că inspectorul-şef Lucian Netejoru a ocupat legal funcţia şi în perioada de interimat, mandatul său fiind aşadar valabil.

Magistraţii vizaţi de cercetări disciplinare în urma serialului "Justice leaks", publicat de STIRIPESURSE.RO, au deschis mai multe procese, la diferinte instanţe din ţară, inclusiv la Curtea de Apel Piteşti, un fief al magistraţilor activişti. La Piteşti, judecătorul Dragoş Călin, preşedintele Forumului Judecătorilor din România, a solicitat anularea regulamentului prin care a fost numit inspector judiciar judecătoarea Carmen Cosma. Aceasta din urmă este chiar inspectorul care conduce cercetarea disciplinară în cazul preşedintelui FJR, fiind numită la IJ printr-un concurs organizat în perioada în care instituţia avea conducere interimară. În argumentarea solicitării sale, judecătorul Dragoş Călin a invocat hotărârea CJUE din 18 aprilie, care lasă la latitudinea instanţelor naţionale să stabilească dacă au existat probleme de legalitate în privinţa interimatului în fruntea Inspecţiei Judiciare.

Amintim că, în septembrie 2018, din cauza unui vid legislativ şi a blocajului din CSM, Inspecţia Judiciară risca să rămână fără conducere şi, implicit, fără posibilitatea de a funcţia. Guvernul de la acel moment a adoptat o ordonanţă de urgenţă în care se preciza că, în cazul în care mandatul conducerii numite prin concurs la IJ ar expira înainte de numirea noii conduceri, inspectorul-şef în funcţie asigură continuitatea activităţii în mod interimar. Magistraţii cu probleme disciplinare au invocat un amestec politic în justiţie, argument demontat chiar de CSM, care l-a numit în funcţia de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare, după câteva luni, tot pe judecătorul Lucian Netejoru.

Inspecţia Judiciară a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Piteşti, iar cererea de strămutare de judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele FJR a încercat să invoce şi la ÎCCJ argumentul incidenţei hotărârii CJUE, susţinând că mandatul interimar din fruntea IJ, din perioada 2018-2019 este nul şi, prin urmare, judecătorul Lucian Netejoru nu avea calitate de reprezentant. Judecătorii ÎCCJ au respins însă acest argument, stabilind implicit că mandatul interimar al inspectorului-şef a fost unui valabil. Mai mult, ÎCCJ a suspendat judecătoarea procesului de la Curtea de Apel Piteşti până la soluţionarea cererii de strămutare.

Soluţia ÎCCJ: "Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant a semnatarului cererii. Admite cererea formulată de petenta Inspecţia Judiciară. Suspendă judecarea dosarului nr. 791/46/2021 aflat pe rolul Curţii de Apel Piteşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal până la soluţionarea cererii de strămutare. Fără cale de atac. Pronunţată astăzi, 17 iunie 2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei."

De altfel, lipsa calităţii de reprezentant a judecătorului Lucian Netejoru a fost argumentul susţinut încă de la început de magistraţii activişti, de la primul proces de la Tribunalul Olt, din 2018-2019, chestiunea făcând obiectul întrebărilor preliminare adresate Curţii de Justiţie a UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.