Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru șoferi: Dacă nu-și plătesc amenzile în 30 de zile, ar putea rămâne fără carnet

dailybusiness.ro
soferi

Şoferii ar putea rămâne fără permis dacă nu achită amenzile în termen de 30 de zile, prevede o propunere legislativă pentru completarea art. 103 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, depusă la Parlament de deputatul PSD, Mihai Weber.

Conducătorii auto aflaţi într-o astfel de situaţie îşi pot recupera permisul dacă vor prezenta dovada că au plătit amenda, scrie agerpres.ro.

Citește și: Culisele divorțului lui Marcel Toader, fostul soț al Gabrielei Cristea! Cum s-a ales acesta cu o sumă URIAȘĂ

Astfel, articolul 103 din OUG 195/2002, care reglementează răspunderea contravenţională, se va completa cu un nou alineat conform căruia se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere şi în cazul neachitării în termen de 30 de zile a amenzilor privind circulaţia pe drumurile publice.

Conform propunerii legislative, autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează la 30 de zile de la data săvârşirii contravenţiei. Suspendarea încetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante.

Citește și: Turcescu îl mitraliază pe Dragnea! Ce l-a revoltat pe deputatul PM

"Statisticile autorităţilor competente relevă o situaţie defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenţionale provenind din amenzile de circulaţie. Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligaţii afectează considerabil bugetul local. În acest context este necesară o politică legislativă adecvată prin care trebuie, pe de o parte, generate măsuri pentru creşterea gradului de încasare a amenzilor, iar, pe de altă parte, cetăţeanul trebuie să fie constrâns să achite amenda în termenul prevăzut de lege, prin sancţionarea atitudinii sale de neconformare faţă de norma juridică, suspendând exercitarea dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere. În continuarea unei iniţiative care propune modificarea ordinii de stingere a obligaţiilor bugetare, este necesară o modificare a legislaţiei în domeniu pentru a determina un comportament responsabil al conducătorilor auto, atât din punct de vedere al conduitei în trafic, cât şi din perspectiva achitării obligaţiilor ce decurg din încălcarea dispoziţiilor în vigoare", arată iniţiatorul în expunerea de motive.

Citește și: Situație fără precedent la o importantă companie aeriană! Sute de oameni s-au îmbolnăvit subit

Potrivit acestuia, nesancţionarea adecvată a conducătorilor auto care nu îşi respectă obligaţia de a achita amenda determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, întrucât contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă, considerând faptele sale ca fiind de natură normală, asupra sa nereflectându-se cu adevărat o penalizare.

"Mai mult, la nivel social, există o discriminare a celor care îşi achită la timp obligaţiile, atât timp cât atât cei care achită, dar şi cei care evită obligaţia impusă prin sancţiunea principală a amenzii, se bucură în continuare de exercitarea dreptului de a conduce. Considerăm că este necesară o constrângere suplimentară pentru normalizarea situaţiei privind achitarea amenzilor de circulaţie, fapt ce constituie atât o înlăturare a stării de pericol create prin posibila repetare a unor fapte interzise de lege, dar şi creşterea nivelului de încasare a obligaţiilor bugetare. Adoptarea prezentei propuneri legislative de completare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice nu are impact financiar", a mai arătat Mihai Weber în expunerea de motive.

Citește și: A ieșit la iveală! Cât plătește Kaufland pentru ca ȘEFUL să EVITE o coadă INFERNALĂ

Propunerea legislativă a fost depusă la Biroul permanent al Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.