Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru PSD! Proiectul ministrului Justiţiei, AMENDAT din interiorul partidului

ziaruldevalcea.ro
sigla PSD

Lovitură dură pentru social-democraţi! Deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, susţine că are unele nemulţumiri vizavi de modificările aduse de ministrul Tudorel Toader la Legile Justiţiei. Astfel, Pleşoianu a postat pe pagina sa de Facebook o listă cu propriile modificări. Social-democratul spune că salută, însă, unele măsuri precum trecerea Inspecţiei Judiciare sub autoritatea ministerului Justiţiei ori majorarea vechimii în muncă necesare pentru promovare în cazul judecătorilor şi procurorilor.

Citeşte şi: SINTEZA modificărilor prevăzute la Legile Justiţiei. DOCUMENTUL oficial prezentat de ministrul Toader

"Amendamente pe care le voi aduce propunerilor ministrului Justiției

1. E greșit să crești durata mandatului în fruntea unor instituții de forță. Absolut greșit. Tendința corectă, într-o societate democratică, ar trebui să fie cea contrară – de a reduce numărul anilor. Iar dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în țara noastră în ultimii 12 ani, devine clar că e profund greșită o astfel de modificare. Ca atare, voi depune cu siguranță un amendament împotriva acestei măsuri.

2. Voi introduce CU SIGURANȚĂ și un amendament prin care să fie interzisă ocuparea în timp a funcției de procuror-șef DNA, procuror-șef DIICOT, Procuror General al României de către aceeași persoană. Gândiți-vă puțin - pe actuala reglementare, KOVESI a putut să fie de două ori Procuror General și de două ori Procuror-șef DNA. E OK? ...Evident că nu e ok. Iar dacă mai trece și treaba asta cu creșterea duratei mandatului de la trei la patru ani, atunci ajungem fără amendamentul meu în situația de a avea pe cineva la conducerea Parchetului General, a DNA și a DIICOT timp de 16 ANI sau chiar 24 ANI! ...Suntem în toate mințile!?

3. Răspunderea magistraților nu poate fi doar una pecuniară. Dacă, de pildă, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a dat sau dă o sentință care devine ulterior baza unei condamnări la CEDO, respectiva persoană NU ar trebui să mai poată ocupa vreo funcție de conducere. Voi depune cu siguranță amendamente multe aici. Unul dintre ele va viza inclusiv pierderea funcției de conducere deținute (inclusiv cea de judecător la Curtea Constituțională – v. cazul Livia Stanciu) în cazul unei condamnări la CEDO.

Citeşte şi: UNJR solicitare de URGENŢĂ către CSM şi ÎCCJ. Magistraţii vor REVOCAREA declaraţiei asumate în comun cu Parchetul General

4. Nu e suficient să scoți Președintele României din schema de numire a Procurorului General, a Procurorului-șef DNA și a Procurorului-șef DIICOT. Dacă îl înlocuiești pe Președinte cu secția pentru procurori a CSM tot nu te-ai asigurat că niște personaje din umbră nu controlează, de fapt, totul. Voi depune și aici amendamente.

Altfel, salut măsura referitoare la separarea apelor. Conform noilor reglementări, un procuror nu va mai putea deveni judecător decât luând-o de la bază, de la linia de start și așteptând să treacă anii necesari pentru a putea avansa. Iar acest lucru doar la debut în carieră. Foarte corect!

De asemenea, salut măsura trecerii Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției. Este absolut corect așa, din toate punctele de vedere.

Salut și majorarea vechimii în muncă necesare pentru promovare, atât în cazul judecătorilor, cât și în cazul procurorilor. ", scrie Liviu Pleşoianu.

Citeşte şi: Mihai Tudose, IRONIC la adresa unui ministru: 'Bine aţi venit în România'. Modificări de PROPORŢII la Institutul Cantacuzino .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.