Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură URIAȘĂ pentru ISIS în Irak! Armata irakiană a recucerit 'inima ultimului bastion' al grupării Stat Islamic

reuters
irak, armata

Forţele irakiene au intrat vineri în Al-Qa'im, "inima ultimului bastion" al grupării Stat Islamic (SI) în Irak, au anunţat comandanţi ai armatei irakiene, informează AFP, conform agerpres.ro

Dimineaţa devreme, artileria şi aviaţia irakiene, precum şi avioane ale coaliţiei internaţionale anti-SI condusă de SUA au ţintit poziţii jihadiste în localitate, la circa zece kilometri de Siria, unde SI este de asemenea încercuită. 

Apoi, diviziuni ale armatei şi forţelor contrateroriste "au declanşat atacul asupra centrului Al-Qa'im", a declarat pentru AFP generalul Nomane al-Zobai, comandantul celei de-a 7-a divizii ale armatei irakiene, prezent la faţa locului.

Felix Stroe NU cunoaște statutul Metrorex: Directorul general poate fi demis de Consiliul de Administraţie, nu de ministrul Transporturilor


Unităţile paramilitare ale Hachd al-Chaabi (unităţile de mobilizare populară) au afirmat că jihadiştii "au incendiat" case ale civililor în cartierul Gaza, în sud-vestul Al-Qa'im, pentru a bruia vizibilitatea avioanelor". 

De asemenea, potrivit Hachd, "numeroşi jihadişti fug cu familiile lor spre Boukamal în Siria". 

În urmă cu o săptămână, forţele guvernamentale şi paramilitare irakiene au lansat bătălia pentru recucerirea regiunii Al-Qa'im, unde se află, potrivit coaliţiei, circa 1.500 de jihadişti. 

Această operaţiune este prezentată de către coaliţia anti-SI condusă de SUA drept "ultima mare bătălie" împotriva califatului autoproclamat în 2014.

Tudorel Toader, atacat DUR după declarațiile recente: 'Minți cu nerușinare, ministrule'


Ea este menită să încercuiască SI în ultimul său teritoriu, în valea Eufratului, de la provincia siriană Deir Ezzor până în Al-Qa'im. 

În provincia Deir Ezzor, ultimul bastion al SI în Siria, gruparea jihadistă este ţinta a două ofensive, una condusă de regimul lui Al-Assad susţinut de Rusia, iar alta de o coaliţie arabo-kurdă susţinută de SUA. 

Regiunea Al-Qa'im numără 150.000 de locuitori - dintre care 50.000 în localitatea cu acelaşi nume - proveniţi din vreo şase triburi importante şi care sunt toţi musulmani sunniţi. 

Acest oraş mare, situat la circa zece kilometri de frontiera permeabilă cu Siria care se întinde pe 600 de kilometri, este dintotdeauna un loc de contrabandă între cele două ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.