Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovituri năpraznice pentru Nicușor Dan (surse)

Primaria Capitalei
Nicusor Dan

După cum arătam zilele trecute, probleme serioase sunt anunțate pentru edilul-șef al Capitalei. Aparatul din subordinea acestuia se confruntă cu o serie de controale fără precedent, care pot genera un adevărat tsunami politic și administrativ, pentru care primarul general riscă să răspundă.

Acestea coincid cu un context absolut nefavorabil, în care Nicușor Dan primește lovituri din toate părțile: PNL se dezice din ce în ce mai vizibil de el, inclusiv la presiunea publică a PSD, iar USR ezită să asume susținerea unei viitoare candidaturi.

În plus, tragedia din zona Lacului Morii ridică problema demisiei asumate de edil încă din 2012.

Dacă aspectele de mai sus relevă provocări privind mai degrabă susținerea partidelor, sursele noastre din PMB susțin că e doar începutul. Iar dezvăluirile iminente ale organelor de control îi pot afecta întreaga bază electorală, construită în timp, cu un discurs legat de problemele de urbanism și de mediu.

Pe partea de mediu, situația este dramatică, urmare a traficului imposibil, generat și de blocajul construcțiilor, care obligă mulți locuitori ai Capitalei să caute soluții accesibile de locuit în zona metropolitană, deși lucrează și au copiii la școală tot în București, însă urbanismul rămâne o temă cu puternice conotații morale. Iar dezvăluirile așteptate cât de curând vor constitui o adevărată catastrofă pentru Nicușor Dan.

Asta pentru că, deși primarul general se laudă cu acțiunile sale de blocare a tuturor proiectelor imobiliare din Bucuresti, cu sprijinul PNL, USR si PMP, fie urmare a demersurilor proprii sau ale ONG-urilor prietene, trimișii unor instituții ale Statului au descoperit lucruri extrem de interesante.

În vreme ce Planul Urbanistic General este anulat in prima instanta, in urma unor vicii de adoptare, iar Planurile Urbanistice Zonale ale sectoarelor, sunt, la randul lor, suspendate prin decizia Consiliului general, argumentele din campania edilului au vizat corectitudinea procedurilor de adoptare, de documentele pe baza carora au fost intocmite respectivele planuri. Astfel, a obținut multe voturi, de la oamenii legitim nemulțumiți.

Ceea ce aceștia nu știau, dar sunt pe cale să afle, este că mai există un tip de plan, intitulat Planul urbanistic zone construite protejate, ce vizează tocmai cele mai delicate suprafețe din București, pe care interesele sunt cele mai mari. Și unde autorizațiile pot fi emise exclusiv de către Nicușor Dan.

Problema semnalată de sursele noastre este că documentul (Planul urbanistic zone construite protejate) ar avea cel puțin aceleași vicii de procedură în adoptare, putând fi considerat nul de drept, urmare a lipsei avizelor necesare la adoptarea sa. Totuși, niciun demers pentru suspendarea sa, în CGMB sau în instanță, nici din partea primarului general, nici a ONG-urilor prietene acestuia.

Dincolo de evidenta ipocrizie, se pare că edilul a „ignorat” această stare de fapt, tocmai pentru a putea fi singurul care controlează edificările din cele mai bogate zone ale Capitalei. Adică exact acolo unde sumele vehiculate sunt uriașe, și unde atenția oamenilor este mai scăzută, din pricina procedurilor specifice și mai greu de controlat.

Unele voci susțin și că aceste autorizatii, în zonele protejate, ascund interese periculoase din jurul primarului general. Altfel, nu se explica vehementa atacului asupra PUG si PUZ, pe aceleasi considerente care „invizibile” în cazul PZCP. Iar când informația va exploda în spațiul public, demascând dubla măsură tocmai pe tema din care Nicușor Dan și-a făcut un titlu de glorie, prăbușirea susținerii publice a acestuia va fi iremediabilă. Din acel moment, probabil că, la fel ca PNL, nici măcar USR nu își va mai permite să îi acorde susținere politică, sub riscul îndepărtării propriilor alegători.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.