Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucia Hiriart, văduva fostului dictator chilian Augusto Pinochet, a murit la 98 de ani

artnet
Pinochet

Maria Lucia Hiriart Rodriguez, văduva fostului dictator chilian Augusto Pinochet, a murit joi după-amiaza la vârsta de 98 de ani, la domiciliul său, unde locuia alături de toţi copiii şi nepoţii ei, a anunţat familia sa, confirmând informaţia apărută în mass-media locale, informează vineri AFP.

Într-o scurtă declaraţie pentru presă, fiul său mai mic, Marco Antonio Pinochet, a spus: "Cu mare durere anunţăm decesul scumpei noastre mame, Lucia Hiriart de Pinochet". Generalul Augusto Pinochet a condus Chile între 11 septembrie 1973 şi 11 martie 1990, bilanţul regimului său fiind de peste 3.200 de morţi şi numeroase persoane dispărute, potrivit Agerpres.

Lucia Hiriart, considerată femeia forte a regimului militar, a fost internată de mai multe ori la spitalul militar din Santiago în ultimele luni. Pe 10 decembrie ea a împlinit 98 de ani - exact când s-au împlinit 15 ani de la decesul soţului ei -, potrivit certificatului ei de naştere.

Într-o carte biografică scrisă de jurnalista Alejandra Matus, Lucia Hiriart afirma cu toate acestea că naşterea sa a fost declarată oficial un an mai târziu, astfel că ea ar fi avut în realitate 99 de ani.

"Cred că plecarea Luciei este un eveniment important care marchează sfârşitul unei epoci în care existau mai multe lumini decât umbre. O etapă a istoriei ale cărei lecţii trebuie să fie transmise generaţiilor viitoare", a declarat senatorul de dreapta Ivan Moreira, într-o înregistrare video transmisă AFP.

Imediat după anunţarea morţii Luciei Hiriart de mass-media locale, şoferii au început să claxoneze în semn de bucurie. Sute de persoane s-au reunit în piaţa Italiei, în centrul capitalei Santiago.

Pe Twitter, există un cont parodic care se intitulează "A murit Baba?", urmărit de 54.000 de persoane, care oferea în fiecare zi ştiri despre starea de sănătate a Luciei Hiriart. Astăzi, contul nu a publicat decât un "Da", care a fost redistribuit de peste 23.000 de conturi.

Acest deces survine la trei zile înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale din Chile, în care se vor confrunta Gabriel Boric, de stânga, şi Jose Antonio Kast, de extremă dreapta, care îşi revendică moştenirea spirituală a dictaturii Pinochet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.