Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucian Bode a dezvăluit ce s-a discutat la Consiliul JAI: Asigurarea securităţii europene reprezintă un obiectiv la care România contribuie semnificativ

Inquam Photos / George Calin
lucian bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a participat, vineri, la reuniunea Consiliului JAI, un de s-a discutat despre subiecte de interes pentru România, cum ar fi spaţiul Schengen, consolidarea cooperării poliţieneşti între statele membre, azilul şi migraţia, dar şi despre agenţia FRONTEX.

”Asigurarea securităţii europene reprezintă un obiectiv la care România contribuie semnificativ. Fără îndoială, discuţiile privind securitatea europeană sunt direct legate de cele privitoare la viitorul spaţiului Schengen. Am participat astăzi la Luxemburg la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne organizat de Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene”, a transmis, vineri, ministrul de Interne, potrivit news.ro.

Lucian Bode a apreciat ritmul susţinut în care au avut loc dezbaterile, agenda incluzând subiecte de interes deosebit pentru România, precum spaţiul Schengen, consolidarea cooperării poliţieneşti între statele membre, azilul şi migraţia, agenţia FRONTEX şi nu în ultimul rând situaţia din Ucraina şi progresele înregistrate în implementarea Planului de acţiune în 10 puncte pregătit de către Comisia Europeană şi Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene.

”România contribuie semnificativ la arhitectura de securitate a Uniunii Europene, în aceeaşi măsură cu statele membre Schengen, însă fără a beneficia de acest statut, deşi îndeplinim de peste un deceniu condiţiile necesare aderării. Le-am transmis astăzi partenerilor europeni că aderarea României la spaţiul Schengen este obiectivul pentru care am depus eforturi considerabile şi am făcut investiţii semnificative. În acest sens, am salutat apelul recent al Comisiei Europene şi al doamnei comisar Ylva Johansson în direcţia extinderii spaţiului Schengen prin aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei”, a mai transmis ministrul de Interne.

Potrivit acestuia, extinderea spaţiului de liberă circulaţie va fi nu doar o recunoaştere a eforturilor constante ale României ca furnizor de securitate în serviciul întregii Uniuni, ci şi o expresie a recunoaşterii ataşamentului cetăţenilor români faţă de proiectul european şi viitorul acestuia.

”În ceea ce priveşte migraţia şi azilul, am subliniat necesitatea înregistrării de progrese pe marginea Pactului privind migraţia şi azilul, evidenţiind flexibilitatea de care a dat dovada România pe parcursul negocierilor propunerilor legislative care au fost desprinse din Pact. Totodată, am reiterat aprecierea pentru modul dinamic în care Preşedinţia franceză a Consiliului s-a angajat în avansarea dezbaterii privind noua abordare a Pactului privind migraţia şi azilul”, a mai transmis Bode.

Cu privire la Ucraina, acesta a mulţumit Comisiei Europene pentru eforturile depuse de a coordona realizarea acţiunilor evidenţiate în cadrul Planului în 10 puncte, subliniind progresele semnificative înregistrate în ceea ce priveşte majoritatea elementelor acestuia, progrese care vor contribui la gestionarea eficientă a provocărilor generate de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei.

”Cu privire la solidaritatea faţă de Republica Moldova, am transmis tuturor partenerilor europeni că este esenţial ca acest stat să fie sprijinit în continuare pentru a putea face faţă provocărilor actuale cu care se confruntă. Dezbaterile de astăzi au reliefat nevoia unei abordări strategice a priorităţilor şi a unei viziuni comune asupra provocărilor cu care ne confruntăm la nivelul Uniunii Europene”, a încheiat Lucian Bode.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.