Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucian Bode cere, din Spania, aderarea la Schengen: România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, românii nu pot călători fără controale

Inquam Photos
Lucian Bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode s-a întâlnit în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Spania cu omologul său din această ţară, Fernando Grande Marlaska Gómez. Ministrul a transmis, despre aderarea la Schengen, că România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, la mai mult de 10 ani de la încheierea evaluărilor tehnice, cetăţenii români nu se bucură de dreptul de a călători fără controale în alte state membre. El a mai arătat că Spania este unul dintre principalii noştri susţinători şi un partener de încredere în plan european şi contăm în continuare pe sprijinul ei, reconfirmat şi de această dată, anunță news.ro.

”În contextul vizitei pe care o realizez în Regatul Spaniei, am avut astăzi o întrevedere cu domnul Fernando Grande Marlaska Gómez, omologul meu spaniol. Regatul Spaniei este un partener strategic şi un prieten apropiat al României. În actualul context de securitate este necesar să ne consolidăm colaborarea pentru a aborda cât mai bine şi mai coordonat subiectele de interes comun aflate pe agenda europeană, precum şi pe agenda bilaterală. Vizita a reprezentat un prilej foarte bun pentru a consolida încrederea reciprocă şi pentru a identifica soluţii comune la provocările cu care ne confruntăm”, a spus ministrul în declaraţia de presă.

Lucian Bode a arătat că ”este firesc să avem astfel consultări şi un schimb de opinii aplicat, deoarece ne preocupă siguranţa frontierelor europene şi a cetăţenilor noştri, iar cooperarea noastră întăreşte şi încurajează lupta împotriva fărădelegii”.

”Dialogul în domeniul afacerilor interne este excelent şi se desfăşoară la toate nivelurile. Împărtăşim aceeaşi viziune cu privire la importanţa combaterii criminalităţii sub toate aspectele ei şi suntem pe deplin implicaţi în îndeplinirea acestui deziderat. Specificul cooperării româno-spaniole este legat inclusiv de cetăţenii români care trăiesc în această ţară. Este necesar să avem o foarte bună cooperare pentru a veni atât în sprijinul cetăţenilor români care trăiesc în această ţară, cât şi al autorităţilor spaniole şi al cetăţenilor spanioli care au avut o contribuţie substanţială la integrarea compatrioţilor noştri”, a afirmat Bode.

Ministrul de Interne a menţionat că problema dublei cetăţenii a fost de asemenea adusă în atenţia omologului său.

”Este un aspect deosebit de important pentru comunitatea noastră şi menţionez că am adus în discuţie acest aspect în spiritul bunei colaborări şi al valorilor noastre comune. Pe această cale, doresc să le mulţumesc partenerilor spanioli pentru spiritul ospitalier şi de apreciere manifestat faţă de comunitatea românească din Regatul Spaniei”, a afirmat el.

Potrivit ministrului Lucian Bode, în cea ce priveşte cooperarea poliţienească, aceasta este esenţială pentru prevenirea şi combaterea eficientă a infracţionalităţii.

”Am discutat în cadrul întrevederii despre operaţiunile comune desfăşurate şi participarea poliţiştilor români în Echipe Comune de Anchetă ce au vizat combaterea traficului de persoane, a traficului de droguri, a traficului de autoturisme, a spălării de bani sau a infracţiunilor informatice în care au fost implicaţi cetăţeni români şi spanioli. Avem cadrul juridic necesar care ne permite continuarea cooperării eficiente deja existente între structurile de profil din cele două ministere şi ne dorim să continuăm în aceleaşi coordonate”, a spus Bode.

Ministrul a menţionat că doreşte, de asemenea, să continue detaşarea specialiştilor suport operativ din cadrul Poliţiei Române care îi vor sprijini atât pe colegii spanioli în acţiunile de prevenire şi combatere a delincvenţei de origine română, cât şi pe cetăţenii români aflaţi pe teritoriul spaniol.

”În context, am discutat cu domnul ministru despre faptul că anul 2023 va fi un foarte bun prilej pentru organizarea celei de-a patra reuniuni a Comisiei Mixte româno-spaniole în domeniul afacerilor interne, un format de cooperare bilaterală foarte eficient care permite specialiştilor din cadrul structurilor de profil să abordeze toate aspectele de actualitate şi de interes comun”, a arătat Bode. El a menţionat că suntem de câteva luni în faţa celei mai grave crize de securitate de după cel de-al doilea Război Mondial şi, pe cale de consecinţă, în faţa unei crize umanitare majore cauzate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

”Colegii spanioli au avut o contribuţie semnificativă în ceea ce priveşte gestionarea crizei umanitare şi de securitate cu care ne confruntăm pe plan european şi vreau să le mulţumesc pe această cale. Este nevoie, poate mai mult ca oricând, de o cooperare strânsă între statele noastre, astfel încât să fim pregătiţi să gestionăm corespunzător orice provocare în materie de securitate determinată de acest conflict, mai ales în contextul în care grupările de criminalitate organizată dau dovadă de flexibilitate şi capacitate constantă de adaptare”, a spus ministrul.

Lucian Bode a mai declarat că a abordat împreună cu omologul său temele europene de interes comun, precum azilul şi migraţia, gestionarea frontierelor externe şi aderarea României la spaţiul Schengen.

”Cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen, am subliniat în cadrul discuţiilor cu omologul meu aşteptările noastre în ceea ce priveşte existenţa unui echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru UE, respectiv drepturile de care beneficiază. România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, la mai mult de 10 ani de la încheierea evaluărilor tehnice, cetăţenii români nu se bucură de dreptul de a călători fără controale în alte state membre. Spania este unul dintre principalii noştri susţinători şi un partener de încredere în plan european şi contăm în continuare pe sprijinul ei, reconfirmat şi de această dată”, a arătat ministrul.

Lucian Bode a apreciat discuţiile foarte bune şi constructive pe care le-a avut în cadrul acestei vizite care a reconfirmat excelenta relaţie de colaborare dintre ministerele noastre. ”Nu în ultimul rând, vreau să adresez mulţumiri speciale domnului ambasador BOLOGAN şi întregii echipe de la Ambasada României la Madrid pentru facilitarea, planificarea şi realizarea acestei vizite”, a spus ministrul în mesaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.