Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucian Bode scoate 'artileria grea' pe străzi de Paștele catolic și Florii: Peste un milion de credincioşi, aşteptaţi în 10.000 de lăcaşuri de cult

facebook.com
Lucian Bode

Peste 24.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne vor fi la serviciu, în acest sfârşit de săptămână, de Paştele Catolic şi Florii. Forţele de ordine vor asigura climatul de ordine şi linişte, mai ales, în preajma celor 10.000 de lăcaşuri de cult unde se vor organiza manifestări religioase. Potrivit estimărilor, peste un milion de credincioşi vor participa la slujbe.

”La acest sfârşit de săptămână, peste 24.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră, piloţi, precum şi angajaţi ai altor structuri ale MAI vor fi la datorie, în fiecare zi, având ca principale misiuni prevenirea faptelor antisociale şi a incidentelor grave, fluidizarea traficului rutier, reducerea timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei de stat, precum şi asigurarea intervenţiilor în situaţii de urgenţă. Structurile operative vor acţiona, în principal, în proximitatea celor aproape 10.000 de lăcaşuri de cult, unde se vor organiza manifestări religioase la care sunt aşteptate peste 1.000.000 de persoane”, a transmis, vineri, MAI, într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că aproximativ 7.800 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în sistem integrat, împreună cu Jandarmeria Română şi cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

”Efectivele Poliţiei şi Jandarmeriei vor fi prezente în zonele publice aglomerate, cum ar fi staţiunile turistice, pieţele, târgurile, precum şi pe arterele de circulaţie unde se preconizează creşteri ale valorilor de trafic. Sâmbătă seara şi duminică, o atenţie deosebită va fi acordată siguranţei cetăţenilor în zona lăcaşurilor de cult, unde efectivele MAI vor sprijini şi îndruma credincioşii ce vor participa la slujbele religioase”, a mai transmis MAI.

Jandarmii montani din cele peste 70 de posturi de pe întreg teritoriul naţional vor fi prezenţi pe traseele şi în staţiunile turistice, pregătiţi să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

Potrivit MAI, în Capitală, sâmbătă, între orele 16.00-18.30, Jandarmeria Bucureşti, alături de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, va lua măsuri pentru a asigura protecţia participanţilor la procesiunea religioasă organizată de Patriarhia Română cu ocazia Floriilor, la care se estimează o participare numeroasă de peste 5.000 de persoane.

”Pentru a veni în sprijinul celor prezenţi la Pelerinajul de Florii, Jandarmeria Bucureşti va institui dispozitive de ordine şi siguranţă publică, astfel încât să fie evitate aglomerările de persoane sau alte incidente”, a mai transmis MAI.

Pompierii vor fi pregătiţi, în aceste zile, să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii. Pentru toate aceste misiuni, vor fi mobilizaţi, zilnic, peste 5.000 de pompieri.

”Ca măsură operaţională suplimentară, la nivelul tuturor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă în a căror zonă de competenţă sunt staţiuni montane şi alte zone/obiective turistice, unde se înregistrează o afluenţă mare de persoane sau se desfăşoară activităţi cu public numeros, pot fi operaţionalizate puncte de lucru temporare, astfel încât timpul de răspuns să fie cât mai redus”, arată MAI.

Peste 1.400 de poliţişti rutieri vor fi prezenţi pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi, pentru prevenirea accidentelor şi a blocajelor rutiere şi pentru fluidizarea traficului rutier pe căile de acces din zona lăcaşurilor de cult şi a staţiunilor turistice.

Totodată, pentru prevenirea accidentelor grave de circulaţie, poliţiştii rutieri vor acţiona cu peste 340 de aparate radar. Misiunile poliţiştilor rutieri vor fi sprijinite de trei elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, care vor asigura supravegherea aeriană a traficului pe cele mai tranzitate rute din ţară.

De asemenea, la nivel naţional, alte 14 elicoptere şi un avion sunt pregătite să execute misiuni SMURD şi să acorde sprijin celorlalte structuri MAI în misiuni, precum căutarea persoanelor dispărute sau evacuarea cu troliu a persoanelor accidentate pe munte.

La nivelul Poliţiei de Frontieră, au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului, iar în funcţie de valorile înregistrate, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire din ţară sau intrare în ţară, după caz. De asemenea, dacă situaţia o va impune vor fi folosite staţii mobile de control.

În această perioadă, la nivelul întregii ţări, activităţile de supraveghere şi control la frontiera de stat sunt asigurate zilnic de aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră.

”Întrucât este preconizat un aflux mai mare de cetăţeni români care revin în ţară pentru petrecerea sărbătorilor acasă, cu titlu de noutate, în unele puncte de frontieră, precum: Aeroportul Henri Coandă, Nădlac II, Borş şi Petea, a fost operaţionalizată câte o bandă destinată persoanelor vulnerabile. Persoanele care pot tranzita frontiera pe această bandă, semnalizată corespunzător, sunt: femeile însărcinate, persoanele cu dizabilităţi sau părinţii singuri cu copii mici”, a mai transmis MAI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.