Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucrările de renovare a clădirii Tribunalului Sibiu, începute în 2011, sunt departe de finalizare

tribunal-1

Imobilul în care se va muta, temporar, în chirie, Tribunalul Sibiu, al cărui sediu se află în reabilitare din anul 2011 şi unde renovarea este departe de finalizare, o clădire de birouri a unei foste fabrici, este supus în prezent unor lucrări de compartimentare şi amenajare, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Curţii de Apel (CA) Alba Iulia, Liviu Gheorghe Odagiu.

"Sunt lucrări exterioare vizibile la noul sediu", a afirmat preşedintele CA Alba Iulia, instanţă în circumscripţia căreia se află Tribunalul Sibiu, Liviu Gheorghe Odagiu precizând că, în prezent, în această clădire se realizează lucrări de compartimentare şi amenajare impuse prin caietul de sarcini care a stat la baza licitaţiei de închiriere.

Chiria lunară adjudecată este de 321.750 de lei, fără TVA, încadrându-se în valoarea estimată aprobată de Ministerul Justiţiei. De menţionat că, în cursul anului 2019, Tribunalul Sibiu a desfăşurat trei proceduri de licitaţie, ultima finalizându-se cu încheierea contractului de închiriere a clădirii situate în Sibiu, pe strada Ocnei, nr. 33, un fost imobil de birouri al fabricii Independenţa.

Până la finalizarea lucrărilor de amenajare, Tribunalul Sibiu va funcţiona în continuare într-un spaţiu al Ministerului Apărării Naţionale, pentru care însă a expirat, în mai, perioada pentru care a fost primit în administrare, aici urmând să funcţioneze un Comandament NATO.

În ceea ce priveşte clădirea Tribunalului Sibiu, lucrările de consolidare, renovare şi modernizare începute în 2011 sunt încă "departe de finalizare".

"La ora actuală, la Tribunalul Sibiu nu mai avem un constructor. Este reziliat contractul de execuţie cu constructorul", a explicat preşedintele CA Alba Iulia.

Liviu Gheorghe Odagiu a mai spus că, în ceea ce priveşte starea sediilor instanţelor din raza CA Alba Iulia, dintr-un număr de 17 sedii de instanţe, 6 sedii sunt într-o stare tehnică foarte bună şi nu necesită lucrări imediate, respectiv cele în care funcţionează Judecătoriile Blaj, Câmpeni, Sălişte, Mediaş, Hunedoara şi Avrig.

Alte sedii de instanţe sunt însă într-o stare tehnică dificilă, cu mari deficienţe de funcţionare la parametrii tehnico-fizici adecvaţi, respectiv Tribunalul Alba, Judecătoria Alba Iulia, Tribunalul Hunedoara, Judecătoria Deva, Judecătoria Petroşani, Tribunalul Sibiu şi Judecătoria Sibiu, a menţionat Odagiu.

În ceea ce priveşte clădirea monument istoric ce deserveşte Tribunalului Hunedoara şi Judecătoria Deva, aici sunt necesare "de urgenţă" lucrări "ample" de reparaţii şi modernizare, care nu pot fi efectuate decât cu mutarea activităţii de judecată în alt sediu provizoriu, dar care nu a fost încă identificat.

Compania Naţională de Investiţii a iniţiat anul trecut procedura de licitaţie pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor de reparaţii capitale şi modernizare la sediul Tribunalului Hunedoara şi Judecătoriei Deva, declarând câştigătoare o asociere de firme.

"În cursul anului 2020 se preconizează începerea lucrărilor", a spus magistratul.

Odagiu a mai spus că Judecătoria Petroşani îşi are sediul într-o clădire "extrem de veche, în care nu s-au mai investit bani la modul serios de zeci de ani", având conducte de apă învechite şi prezentând igrasie. "Este un spaţiu insuficient şi neadecvat realităţilor actuale pe care le presupune exercitarea unui act de justiţie de calitate", a subliniat acesta.

De asemenea, clădirea în care îşi desfăşoară în prezent activitatea Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia oferă "spaţiu insuficient" pentru activitatea celor două instanţe. Aici, în condiţiile în care nu este posibilă o extindere a imobilului, s-au demarat încă din anul 2014 procedurile pentru construirea unui sediu nou pentru Tribunal, Judecătoria urmând să rămână în vechiul spaţiu.

"În anul 2019 s-au înregistrat progrese în acest sens: în luna iulie 2019 (...) Consiliul tehnico-economic al Ministerului Justiţiei a avizat favorabil Nota conceptuală şi Tema de proiectare pentru sediul nou al Tribunalului Alba. Cu adresa nr.58056/16.09.2019 Ministerul Justiţiei a înaintat Companiei Naţionale de Investiţii documentaţia necesară demarării procedurii de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia sediului nou al Tribunalului Alba", a precizat magistratul.

Referindu-se la sediul CA Alba Iulia, care funcţionează într-o clădire monument istoric, destinată în prezent doar parţial desfăşurării activităţii judiciare, în acelaşi imobil funcţionând şi Prefectura şi Consiliul Judeţean Alba, Odagiu a afirmat că aceasta trebuie să devină "cu adevărat" Palatul Justiţiei, aşa cum a fost la 1907, anul edificării ei.

Judecători din circumscripţia CA Alba Iulia au participat marţi la şedinţa de bilanţ a activităţii pe anul 2019 a celor 19 instanţe arondate şi care deservesc peste 1,1 milioane de locuitori din Alba, Hunedoara şi Sibiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.