DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Palatul Principilor din Alba Iulia a fost restaurat pe în proporție de peste 50%

wikipedia
palatul alba

Stadiul lucrărilor de restaurare şi valorificare a Palatului Principilor din Alba Iulia, construit în secolul al XV-lea şi fostă reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul, a depăşit 50%, iar, conform contractului, constructorul şi-a asumat finalizarea lucrărilor până la 30 iunie 2021, potrivit unui comunicat transmis, joi, Agerpres, de către Primărie.

"Lucrările de restaurare, consolidare, conservare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor sunt în derulare atât la interior, cât şi la exterior. Stadiul fizic al lucrărilor realizate până acum este de 52%", menţionează sursa citată.

Potrivit datelor furnizate de constructor, o firmă din Satu Mare, cele mai recente lucrări finalizate sunt cele pentru planşeele de lemn peste parter şi etaj, cele la nivelul podului, inclusiv tratamentele de biocidare şi ignifugare şi desfacerile umpluturilor bolţilor peste parter, fapt care a permis determinarea cotei de călcare la etaj şi executarea umpluturilor peste toate bolţile peste parter.

Tot în procent de 100% sunt realizate şi desfacerile umpluturilor de la subsol, precum şi umpluturile peste bolţile subsolului.

"În derulare sunt lucrările la instalaţiile termice, electrice şi sanitare, precum şi la tencuielile interioare şi exterioare. De asemenea, continuă restaurarea componentelor artistice, dar şi cercetarea arheologică preventivă pentru realizarea spaţiului tehnic conex subteran. Conform contractului, constructorul şi-a asumat finalizarea lucrărilor până la 30 iunie 2021", se mai precizează în comunicat.

Citește și: Starea de URGENȚĂ a fost MANĂ CEREASCĂ pentru afaceriștii din comerțul cu amănuntul: afacerile au EXPLODAT în luna mai

În iarnă, autorităţile locale au transmis că lucrările de restaurare, reabilitare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia vor fi finalizate până la finele lunii iunie 2021, iar până la sfârşitul lui octombrie 2021 se vor amenaja şi dota spaţiile interioare.

Valoarea totală a proiectului este de 23,12 milioane de lei. Finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, proiectul a avut o valoare totală iniţială de peste 21,7 milioane de lei, din care 20,6 milioane de lei bani nerambursabili.

Odată finalizate conservarea şi restaurarea, Palatul, cea mai importantă, potrivit specialiştilor, clădire administrativă din Transilvania, ar urma, printre altele, să găzduiască un Muzeu al Principatului Transilvaniei, în care să fie valorificate vestigiile din perioada în care Alba Iulia era capitala Transilvaniei.

Timp de peste 150 de ani, între 1541 şi 1699, "soarta regiunii a fost dirijată" de la Alba Iulia, din acest palat. El îmbină mai multe stiluri arhitectonice - gotic, renascentist şi baroc.

Amplasamentul a fost predat către firma din Satu Mare care a câştigat licitaţia în noiembrie 2018. Proiectul, unul complex, presupune lucrări de consolidare, conservare, restaurare - inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare şi expoziţionale.

Parteneri în proiect sunt Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Palatul se află, din 2009, în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.