Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucrurile iau o întorsătură gravă în Liban - Confruntări violente între armată şi susţinători ai grupărilor şiite Hezbollah şi Amal

Agerpres
Liban violente

Trupele armatei libaneze au utilizat marţi gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de susţinători revoltaţi ai grupărilor şiite Hezbollah şi Amal care au încercat să ia cu asalt una din pieţele principale din centrul Beirutului, după difuzarea unui videoclip aparent ofensator la adresa unor figuri religioase şiite venerate, conform informaţiilor difuzate de posturile de televiziune şi de martori, transmite dpa preluată de agerpres.

Vezi și: Guvernul taie în carne vie: un val uriaș de bugetari pleacă din sistem. Se ÎNGHEAȚĂ salariile demnitarilor

Sute de tineri aflaţi pe motociclete, fluturând steaguri ale grupărilor politice şi religioase amintite, s-au strâns în apropierea principalei zone de protest din centrul Beirutului, scandând "şiiţi, şiiţi" şi au aruncat cu pietre şi petarde în forţele de securitate din apropiere.

Înregistrarea video care a inflamat pasiunile într-o ţară în care diviziunile sectare sunt adânci, aparţine se pare unui sunnit libanez din nordul oraşului Tripoli, Samer Sidawi, care susţine că locuieşte în străinatate. În videoclip, acesta insultă comunitatea şiită din Liban, pe imamii şiiţi, liderii Hezbollah şi mişcarea Amal.

Aceste noi confruntări se adaugă valului de violenţe şi revolte ce zguduie Libanul începând cu 17 octombrie, care l-au determinat pe Saad al-Hariri să demisioneze din funcţia de premier. Protestele au fost generate de furia populaţiei faţă de elita politică sub oblăduirea căreia a înflorit corupţia timp de decenii şi care a adus Libanul în cea mai dificilă criză economică de după războiul civil din 1975-1990.

Luni, preşedinţia libaneză a anunţat amânarea până joi a consultărilor parlamentare vizând numirea unui nou prim-ministru, decizia fiind luată la solicitarea premierului demisionar Saad Hariri, singurul candidat pentru acest post.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.