Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucrurile încep să se clarifice în Tunisia după lovitura în forță a președintelui. A fost numit un nou ministru de interne

Tunisia

Preşedintele tunisian, Kais Saied, a desemnat joi un consilier pe probleme de securitate la conducerea Ministerului de Interne, prima numire la patru zile după ce a preluat întreaga putere executivă, suspendând pentru o lună activitatea parlamentului, notează AFP preluat de agerpres.

"Preşedintele ţării a emis un decret prezidenţial prin care îi însărcinează pe Ridha Gharsallaoui să gestioneze Ministerul de Interne", a indicat preşedinţia într-un comunicat joi seară.

Ridha Gharsallaoui, care a depus jurământul, este un comisar de poliţie devenit consilier pe probleme de securitate naţională pe lângă şeful statului, potrivit presei locale.

Numirea intervine după ce mai multe organizaţii ale societăţii civile, precum şi ţări străine, l-au îndemnat pe Kais Saied să desemneze fără întârziere un nou guvern, aşa cum şi-a luat angajamentul.

Kais Saied a motivat, pentru a justifica preluarea puterii duminică, "pericolele iminente" cu care se confruntă Tunisia, scufundată de mai multe luni într-o profundă criză politică şi lovită din plin de un vârf mortal de coronavirus.

El l-a demis pe premierul Hichem Mechichi, extrem de criticat pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 care a lăsat Tunisia în criză de de oxigen şi copleşită de o creşterea numărului de spitalizări, indicând că va exercita puterea executivă "cu ajutorul unui guvern" al cărui lider urmează să îl numească.

Preşedintele Saied a mai anunţat miercuri seară înfiinţarea unei celule de criză pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, supervizată de un militar cu rang înalt.

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au reclamat miercuri o foaie de parcurs şi au avertizat împotriva oricărei prelungiri "nelegitime" a suspendării parlamentului dincolo de cele 30 de zile prevăzute de Constituţie.

Miercuri seară, preşedintele Saied a lansat, de asemenea, o ofensivă anticorupţie, trăgând la răspundere 460 de oameni de afaceri acuzaţi de deturnare de fonduri sub regimul dictatorului Zine El Abidine Ben Ali (la putere din 1987 până în 2011), criticându-i aspru pe "cei care jefuiesc banii publici".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.