Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucrurile o iau razna în Moldova: Preşedintele Dodon denunţă o tentativă de 'lichidare' a sa şi a familiei sale

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, denunţă o presupusă tentativă de arestare a sa şi a familiei sale sau chiar o eliminare fizică. Dodon a făcut apel la adversarul său, Vladimir Plahotniuc, să nu se atingă de familie şi a afirmat că nu îi va ierta niciodată pe cei care i-au făcut soţia să plângă.

Potrivit preşedintelui Dodon, Partidul Democrat doreşte înlăturarea sa prin dosare penale şi arestare, şantaj asupra familiei, care să-l determine să fugă din ţară, şi chiar eliminarea sa fizică.

Dodon a avut o întrevedere cu 30 de ambasadori acreditați în Republica Moldova şi reprezentanţi ai instituţiilor internaţională, pentru a discuta situaţia politică. „Am apreciat recunoașterea noului Parlament și Guvern de către partenerii noștri externi, inclusiv UE, SUA și Federația Rusă”, a spus Dodon.

Igor Dodon a lansat trei variante pentru viitorul imediat:

1. Transmiterea pașnică a puterii în toate instituțiile statului.

2. Scenariul prin care PDM nu va lua în considerație tot ce s-a decis în Parlament, despre care Dodon spune că nu are sorţi de izbândă.

3. Destabilizarea totală din partea PDM, prin vărsare de sânge.

Preşedintele Dodon a făcut apel la susţinătorii Guvernului Maia Sandu şi la instituţii să facă declaraţii publice, dar să nu iasă în stradă, pentru a evita confruntările violente.

Preşeditele Igor Dodon a refuzat să dizolve Parlamentul, la expirarea celor 90 de zile pe care Parlamentul le avea la dispoziţie după alegeri pentru votarea un nou Guvern, considerând că legea fundamentală instituie doar o posibilitate în acest sens, nu o obligaţie. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate în 6 septembrie.

Între timp, PSRM şi ACUM refuză să pună în aplicare deciziile Curţii şi au format împreună un nou Guvern, condus de Maia Sandu şi sprijinit prin poziţii oficiale de SUA şi UE. Improbabila, până recent, alianţă între pro-europeni şi pro-ruşi are scopul de a-l înlătura de la putere pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, acuzat că a acaparat toate instituţiile statului, inclusiv Curtea Constituţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.