Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban anunţă un nou atac parlamentar: Moţiune pe 'starea absolut catastrofală din sistemul de sănătate'

ludovic orban

Partidul Naţional Liberal (PNL) va depune săptămâna viitoare moţiunea împotriva ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat duminică, la Botoşani, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, moţiunea, care va fi înregistrată la Camera Deputaţilor, va face referire la "starea absolut catastrofală din sistemul de sănătate", în special la dezechilibrele create prin majorările salariale din sistem, dar şi la lipsa de susţinere a medicinei ambulatorii şi de familie. 

"Starea este absolut catastrofală în sistemul de sănătate iar din acest motiv, noi am decis să depunem moţiunea împotriva ministrului Sănătăţii, moţiune prin care solicităm ca ministrul Sănătăţii să plece acasă, evident, de mânuţă cu Olguţa Vasilescu, care este iniţiatoarea proiectului de act normativ privind regulamentul sporurilor şi creşterile salariale care au fost făcute doar pentru anumite categorii din sănătate", a afirmat Orban, potrivit Agerpres.

Vezi şi: Rapid, dar NESĂNĂTOS: Alimente pe care să NU le încălzeşti NICIODATĂ în cuptorul cu microunde

Liderul liberal susţine că prin deciziile luate de guvernarea PSD-ALDE sistemul de sănătate a fost făcut "praf", subliniind că sectorul sanitar nu poate fi susţinut doar de medici, ci de toate categoriile profesionale care activează în el. 

"La ora actuală, Guvernul şi ministrul Sănătăţii au reuşit să facă praf întreg sistemul de sănătate din România, prin aplicarea unor reglementări asupra cărora nu s-a făcut nicio analiză, niciun fel de studiu de impact, niciun fel de prognoză privitoare la consecinţele asupra salariilor. Prin creşterea salariilor medicilor şi asistentelor şi prin aplicarea noului regulament de sporuri, s-a ajuns la situaţia în care care 25-30% dintre angajaţii spitalelor să înregistreze creşteri de venituri, dar, accentuez, nu toţi, iar pentru restul angajaţilor, care nu sunt medici sau asistenţi, au scăzut salariile sau cel mult au rămas la acelaşi nivel. La ora actuală, spitalele sunt în prag de explozie. Nimeni nu mai poate să facă nimic. Spitalele nu pot fi ţinute numai prin bunăvoinţa medicilor, este nevoie de contribuţia tuturor celorlalte categorii de angajaţi, care la ora actuală sunt într-o profundă nemulţumire pentru diminuarea veniturilor şi care au ieşit în stradă", a spus Ludovic Orban. 

Pe de altă parte, preşedintele PNL acuză actuala guvernare că nu a făcut niciun fel de investiţii în medicina ambulatorie şi de familie, dar şi că tratează medicina preventivă "ca o cenuşăreasă" şi pe medicii de familie, ca "pe nişte duşmani ai sistemului medical". 

"În toate ţările europene, din bugetul de sănătate o cotă de minimum 10%, deşi media este în jur de 13-14% la nivel european, se duce către medicina preventivă, către medicina de familie. La noi, alocările din bugetul asigurărilor sociale către medicina de familie sunt de 5,8%. Medicii de familie au fost transformaţi în birocraţi. Peste 50% din timpul pe care şi-l petrec nu şi-l petrec ca să îşi exercite profesia, ci numai ca să scrie hârţoage care le sunt solicitate de minister sau de la cei de la casa de sănătate. Niciun fel de investiţii pentru susţinerea medicinei de familie şi medicinei ambulatorii. Cheltuirea resurselor se face către spitale, dar nişte spitale care sunt menţinute prin resursele alocate într-o stare extrem de proastă, iar acum sunt în prag de explozie. Să fim cinstiţi! Câte spitale mai funcţionează la parametri optimi ca urmare a nemulţumirilor profunde care au fost create în fiecare spital?", a adăugat Orban.

Vezi şi: Reţeta ideală de weekend: Cea mai bună ciorbă de urzici

Deputatul Florin Roman, vicepreşedinte al PNL, a declarat luni că Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a luat decizia depunerii unei moţiuni simple la Camera Deputaţilor împotriva ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. 

"Nu o vom uita nici pe doamna Olguţa Vasilescu, întrucât noi considerăm că cei doi miniştri sunt principalii vinovaţi pentru punerea în pericol a vieţii pacienţilor din spitale, pentru haosul în sistemul de salarizare, pentru dezastrul în aprovizionarea cu medicamente", a declarat Roman, după şedinţa BEx al PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.